Дигиталният продукт е разработен от група български ентусиасти, за да

...
Дигиталният продукт е разработен от група български ентусиасти, за да
Коментари Харесай

Мисия „Емисия“ провокира обществото да оптимизира автомобилните пътувания с цел опазване на околната среда

Дигиталният артикул е създаден от група български запалянковци, с цел да осведоми пътуващите в интернационален мащаб за вредата от автомобилните пътувания и да ги подтиква да подхващат съответни дейности за понижаване на нездравословните излъчвания.
 Мисия „ Емисия “ (Mission Emission) е нов уеб-базиран план, който калкулира количеството въглероден диоксид и азотен оксид в резултат от обещано пътешестване с автомобил, като се основава на вида транспортно средство, употребяваното гориво и планувания маршрут. Разработката е без аналог в международен мащаб и е в отговор на увеличаващото се замърсяване на въздуха от нездравословните излъчвания на автомобилния превоз. Инициативата за основаването на цифров артикул в социална изгода е на българските компании Oblik Studio и BetaPeak, които влагат няколко месеца и запас от 10 индивида в другите стадии на плана.

„ София е един от градовете в Европа с най-високи равнища на замърсяване на въздуха, изключително в зимните месеци. Проблемът закупи публично значение през последните няколко години и предизвика екипа ни да сътвори Мисия „ Емисия “ като социално-отговорна акция. Целта ни е всеки един от нас да бъде осведомен за това какво оставя след себе си и да бъде персонално зает с намаляването на човешкото влияние върху околната среда “, споделя Димитър Протогеров, съосновател на Oblik Studio.
През 2018 година пътуването е все по-достъпно от всеки път и дистанциите от дълго време не са преграда за хората, само че всеки изминат километър крие елементи, които рядко вземаме поради. По последни данни на Европейски Съюз пътният превоз е главен източник на парникови газове и е виновен за към 15% от излъчванията на въглероден диоксид в страните от Европейски Съюз.
Замърсяването от автомобилния превоз предизвиква непосредствени и дълготрайни резултати върху околната среда. Автомобилите изпускат необятен набор от газове и твърди частици, които способстват за световното стопляне и киселинните дъждове, като повреждат околната среда и човешкото здраве. Шумът от моторите и разлива на гориво също способстват за отрицателното въздействие. Автомобилите, камионите и другите типове превоз са най-големият участник в замърсяването на въздуха, само че процесът е към момента обратим, в случай че се подхващат виновни дейности.


“Всички сме наясно, че нещо неприятно се случва с климата на Земята, само че е наша отговорност да бъдем дейни за решаването на казуса и посредством дейностите във всекидневието си. Темата би трябвало да участва освен в новините, само че и у дома ”, прибавя Ясен Славов, основен управител на BetaPeak.
Много държавни ръководители и международни водачи потвърдиха своите задължения за битка с изменението на климата по време на Срещата на върха „ Една планета “ в Париж на 12 декември предходната година, която се организира във връзка двегодишнината от Парижкото съглашение за климата. Техните апели за съответни дейности идват откакто концентрацията на парниковия газ въглероден диоксид доближи най-високото си равнище от 800 000 години насам. През 1990 година и 2014 година излъчванията на CO2 набъбнаха с 60%. И макар че през последните 3 години световните излъчвания бяха намалели, през 2017 година те още веднъж започнаха да се повишават.

„ Вярваме, че смяната зависи от всеки един от нас по настрана и сме уверени, че има какво да променим във всекидневието си, с цел да се ограничи замърсяването с парникови газове. Мисия „ Емисия “ е приносът ни и се надяваме да се трансформира в идея за повече хора по света “, споделят от Oblik Studio и BetaPeak.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР