Дигиталните валути на централните банки (CBDC) могат да намалят разходите

...
Дигиталните валути на централните банки (CBDC) могат да намалят разходите
Коментари Харесай

CBDC могат да намалят разходите и времето за трансграничните плащания

Дигиталните валути на централните банки (CBDC) могат да понижат разноските по трансграничните плащани и да съкратят времето за тяхното реализиране от дни на секунди. Това съобщи Банката за интернационалните разплащания (BIS) базирайки се на пилотна скица за тестване на цифровите форми фиатни валути, съобщи Ройтерс.

Тестът е посочил, че трансграничните транзакции могат да бъдат осъществени за броени секунди, вместо за три до пет дни, защото CBDC оказват помощ за заобикалянето на комплицирани договорености, при които заплащанията се правят посредством мрежа от банки, се показва в отчет на BIS, оповестен през днешния ден. От него излиза наяве още, че цифровите валути на централните банки водят до понижаване на разноските при разплащания с до 50%.

Обикновено световните банки, които не разполагат с местна мрежа в дадена страна, реализират заплащания там посредством локална банка, която работи от нейно име. Този развой обаче стана доста дълъг и комплициран, защото банките прекъснаха връзките си с евентуално рискови сътрудници и се отдръпнаха от някои пазари поради опасения към разноските.

„ Установяването на по-бързи и по-евтини трансгранични заплащания на едро, в това число до юрисдикции, които не се възползват от оживена кореспондентска банкова система, би се отразило позитивно на търговията и икономическото развиване “, разяснява Бенедикт Ноленс, началник на иновационния център на BIS.

Множество държавни управления и централни банки по света изследват потреблението на CBDC в действителни условия. Китай да вземем за пример тества ориентирани върху търговията на дребно CBDC, които да заменят наличните пари в Обръщение. Други страни обмислят потреблението на по този начин цифрови валути на централните банки за възстановяване на вътрешното действие на техните финансови системи или трансгранични финансови потоци.

Подкрепената от BIS пилотна скица, която в началото включваше централните банки в Хонконг и Тайланд, употребява блокчейн за синхронизиране на данните за преводите сред участниците във веригата на заплащания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР