Дигитализацията има значително място в сектор култураВсеки трябва да си

...
Дигитализацията има значително място в сектор култураВсеки трябва да си
Коментари Харесай

Листите ни са баланс между младост, опит и експертиза

Дигитализацията има доста място в бранш просвета Всеки би трябвало да си даде сметка за нуждата от рестарт на държавността Мая Манолова, Цветан Цветанов, Слави Трифонов са превъзходен образец за политическо номадство Културно-историческото ни завещание би трябвало да бъде включено в програмата за развиване на районите
Велислава Кръстева е лидер на листата на Движение за права и свободи в Плевен. Тя е български политически ПР, политолог и публицист. Първият и най-дългогодишен началник на " Връзки с обществеността " на политическа  партия " Движение за права и свободи ". Член на Централния съвет на Движение за права и свободи. Депутат в 44-то Народно заседание. Велислава Кръстева заема поста заместник-министър на културата в държавното управление на Пламен Орешарски. Преди това е била два пъти член и представител на Централната изборна комисия. Велислава Кръстева е родена в Плевен. Възпитаник е на Средно музикално учебно заведение " Панайот Пипков " със компетентност виолончело. Бакалавър по стопанска система и магистър по политология.
Ще упорствам за приемането на стратегия за ускорено икономическо развиване на Плевен и района, споделя Велислава Кръстева в изявление за вестник СТАНДАРТ
- Рестарт на държавността е главното обръщение на Движение за права и свободи в парламентарните избори. От къде стартира рестартът, г-жо Кръстева?
- От главата. Шегувам се, несъмнено, само че съм и доста сериозна. Един път, тъй като би трябвало да рестартираме държавността от върха на страната до долу, веднъж тъй като всеки би трябвало да си даде сметка, че това е належащо и да поддържа този Рестарт.
- Държавата приготвя Национален проект за възобновяване от коронакризата. Каква е оценката Ви него? Ще успее ли България да се пребори с планове за плануваните за страната ни над 10 милиарда евро?
- Вижте, дано да сме правилни. Не приготвя страната, а приготвят политиците, които са виновни за това. Ако този проект е дело на ръководещите и в този миг, които се провалиха с ръководството на рецесията, то вероятността този проект да е неуспех е 100-процентова. Един сходен проект би трябвало да е резултат от национално единодушие.
- В тези избори Движение за права и свободи повече от всеки път заложи на младите си фрагменти. Дойде ли време за промяна на поколенията в политиката?
- Смятам, че листите, с които излизаме пред нашите гласоподаватели на тези парламентарни избори, съдържат съвършения баланс сред младост, опит и експертиза.
- В 44-ото Народно събрание бяхте член на комисията по просвета и медии. Културата бе един от най-силно засегнатите браншове от пандемията. Адекватна ли бе помощта да страната за създателите у нас и какво още би трябвало да се направи?
- Вижте какво нещо е стандартът, за повторно ме питате за " страната ", която прави това или това или не прави това или това, а в действителност не е по този начин. И във връзка с културата, и във връзка с превъзмогване на последствията на пандемията, и по повод към самата рецесия ръководството търпи неуспех. И няма да се спра да дублирам това, тъй като този неуспех виждат и претърпяват всички български жители, включително и създателите. Какво още би трябвало да се направи - всичко би трябвало да се направи, преди всичко рестарт - рестарт на модела на работа, рестарт на метода на работа.
- Какво планува програмата за ускорено икономическо развиване на Движение за права и свободи за бранш просвета?
- Дигитализацията, която е един от жалоните на нашата стратегия за ускорено икономическо развиване има доста място в бранш просвета. Още в предходния планов интервал за цифровизация в областта на културата Европейски Съюз беше планувал 10 милиарда, само че макар и моите персонални старания за това България да получи достъп до тези 10 милиарда за цифровизация, това бе пренебрегнато от двете следващи държавни управления на ГЕРБ.
- Опазването на културното завещание на страната ни е Ваша идея. Докато бяхте заместник-министър на културата Вие първа издействахте двойно нарастване на парите за археологически разкопки. Как страната ни може да се възползва от Зеления пакт, с цел да осъществя нови планове за запазване на културното завещание?
- Единственият късмет това да се случи е включването на културно-историческото завещание на страната в програмата за развиване на районите. Културно-историческото ни завещание, нашата богата история, богатата ни с археологически артефакти земя са един от най-сериозните запаси, с които България разполага. Но отношението ни към този запас е на парче - тук стартират разкопки, там възстановят някоя и друга цитадела, на трето място показват традиции, само че всичко това единствено по себе си не може да даде опция за разгръщането на този капацитет.
- Защо към момента не съумяваме да цифровизираме музеите и да създадем интерактивна музейна мрежа?
- Въпреки, че мисля, че два или три пъти Ви отговорих на този въпрос - нямаме тактика, нямаме стратегия, надлежно не получаваме запас. Европа чака от нас съответна стратегия, на която ще отговори с съответен запас. Страната ни, по-точно ръководството на страната ни не предлага такава до момента.
- Водач сте на листата на Движение за права и свободи в Плевен. Кои са главните проблеми на района, за чието решение ще работите?
- На първо място аз ще упорствам за приемането на стратегия за ускорено икономическо развиване на този район, тъй като най-изоставащите райони на страната са точно тук - с огромната си безработица, с неприятната инфраструктура, с насилственото овакантяване на страната на младежите, с неналичието на вероятност. Това отношение би трябвало да се рестартира. Плевен заслужава доста повече внимание, грижа от страна на политиците, доста по-добра вероятност.
- Как гледате на новите играчи в политиката - Мая Манолова, Цветан Цветанов, Слави Трифонов?
- " Преоблякъл се Илия, като се огледал отново в тия ". И тримата са превъзходен образец за политическо номадство. Доколкото си припомням единият има политически напъни от 2001 година, около една несполучлива коалиция, другият получаваше часовници, купуваше жилища и се радваше на благословията на водача си десетина години, а третата е дама и по тази причина ще си спестя коментара...Иначе, да, би било добре, в случай че в действителност виждахме нови лица, само че тези за които ме питате сигурно не са това.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР