Диетолозите споделят лошите хранителни навици, които трябва да избягвате, като

...
Диетолозите споделят лошите хранителни навици, които трябва да избягвате, като
Коментари Харесай

Лошите хранителни навици, които трябва да спрете сега

Диетолозите споделят неприятните хранителни привички, които би трябвало да избягвате, като те варират в необятен набор - стартира се с грешките при готвене на месо, изхвърляне на храна и топене на храна на плота.

Вероятно имате редица ежедневни рутини, свързани с храненето, да вземем за пример какви артикули, по какъв начин и по кое време ядете разнообразни типове храни. Тези хранителни привички могат да ви накарат да си мислите, че имате надзор над здравето си... само че в случай че опциите ви постоянно опират до подготвяне на пържени зеленчуци, смятате ли, че е добре? Не тъкмо. Диетолозите споделят, че има някои хранителни привички, които фактически могат да повлияят на здравето на червата, и то не по най-хубавия метод.

Регистрирани диетолози споделят някои от постоянно срещаните неприятни привички в готвенето и храненето, които би трябвало да избягвате, в случай че желаете да сте здрави.

Грешки при подготвяне на месо

 Грешки при готвене и неприятни хранителни привички

Да печете или гриловате на скара месо, до момента в който не стане суперпрепечено, може да донесе повече щета, в сравнение с изгода, заради което този табиет е нещо, което Лиза Ричардс, диетолог и основател на TheCandidaDiet.com, желае хората да прекратят. Препичането на месо на скара може да образува канцерогенни съединения, които усилват оксидативния стрес и възпалението и даже могат да усилят риска от някои типове рак, споделя Ричардс.

Най-честият провинен е печенето на скара при високи температури. Тези високи температури, които овъгляват месото, са допустими в дребни количества. За множеството от готвенето Ричардс предлага задушаване, печене или постепенно готвене на месо като по-здравословна опция, тъй като овъгляването на месото е една от 11-те неточности при готвене, които могат да създадат храната ви токсична.

Готвене с прекалено много или прекомерно малко лой

Твърде доста олио или здравословни мазнини прибавят калории без спомагателни хранителни субстанции, само че прекомерно малко значи, че пропускате някои изгоди за здравето. Ето за какво Крис Солид, старши шеф по връзките за храненето към Международната фондация за информация за храните, споделя, че би трябвало да действаме деликатно с мазнините.

Малко мазнини е добре за усета, само че повече не е добре за вашето здраве, споделя той. - Мазнините за готвене като зехтин, рапично олио и други са чудесни източници на здравословни мазнини, само че също по този начин са с високо наличие на калории.

Не изпадайте в другата прекаленост и не избягвайте всички масла. Всъщност мазнините са главно хранително вещество, което оказва помощ за усвояването на мастноразтворимите витамини. Целта би трябвало да бъде готвенето със здравословен баланс на мазнините.

Готвене на всичко с една и съща лой

Балансирането на използването на мазнини и масла е навикът за готвене с мазнини, който диетолозите желаят да умеете вярно. Също по този начин е значимо да внимавате какви типове мазнини употребявате, изключително когато готвите при по-високи температури.

Толкова доста хора употребяват зехтин за готвене, само че той има по-ниска точка на димене - евентуално ще стартира да пуши, в случай че надвиши 160°C. Когато маслата пушат, те се разграждат и губят усета си плюс част от хранителната си стойност.

Изберете масло от авокадо или шафраново олио за готвене при по-високи температури, с цел да предотвратите изгарянето, предлагат експертите.

Изхвърляне на храни поради датите на опаковката

Друг нездравословен хранителен табиет, който е добре хората да нямат - пропиляването на храна. Затова той предлага да не изхвърляте храна заради „ годно за консумация до... “. Вместо това се концентрирайте върху датите на „ използвай преди “, които ви осведомят докога би трябвало да се яде дадена храна.

Винаги готвите едни и същи храни

Чувствате ли се отговорни, че ядете едни и същи ястия още веднъж и още веднъж? Ако е по този начин, пробвайте да разнообразите с някои нови храни или тактики за готвене. Няма да разберете дали нещо ви харесва, в случай че не опитате.

Често хората споделят, че не харесват дадена храна, преди даже да я опитат или подготвят по разнообразни способи. Мразите сурови моркови? Опитайте да ги изпечете със зехтин и пресни билки. Опитът с нови храни или техники за готвене освен ще отвори хоризонта на вашите вкусови рецептори, само че и ще добави по-голямо многообразие от хранителни субстанции към вашата диета.

 Грешки при консумация на яйца

Използвате единствено белтъците на яйцата

Ако постоянно избирате яйчен белтък вместо цели яйца, пропускате някои хранителни субстанции. Хората би трябвало да готвят повече с жълтъците на яйцата. Толкова доста хора ядат единствено белтъци, с цел да спестят калории, само че жълтъкът е центърът с всички хранителни субстанции. Така че, макар че яйчните белтъци са превъзходен източник на протеини, те не са безусловно по-полезни от цели яйца. Освен това яденето на жълтък може даже да ви помогне да се заситите по-дълго.

Приготвяне на всичко без глутен

Хората с цьолиакия или глутенова алергия, сензитивност или нетърпимост би трябвало да лимитират или отстранен глутена. Ако обаче не сте част от тази група, не забравяйте, че няма доказателства, че безглутеновият метод на живот ще ви направи по-здрави или ще ви помогне да отслабнете, съгласно Малина Малкани, RDN, Ню Йорк.

Въпреки че безглутеновата диета може да бъде безусловно здравословна и пълноценна, премахването на глутена ненужно затруднява приемането на задоволително фибри, витамини и минерали, от които тялото се нуждае, с цел да процъфтява, защото доста от тези микроелементи са в зърнените храни, които съдържат глутен, споделя Малкани, медиен представител на Академията по хранене и диететика.

Затова не приемайте, че безглутенова рецепта или храна автоматизирано са по-здравословни от тези, които съдържат глутен.

Добавяне на сол преди опитване

 Грешки при соленето на храни

Оставете солницата и вземете лъжицата си. Хората би трябвало да опитат храната си, преди сляпо да прибавят още сол. Докато солта прибавя страховит усет, някои ястия не се нуждаят от в допълнение, споделя той. - Поддържайте приема на натрий под надзор, като следвате препоръките на експерт-готвачите: сол на усет.

Избягване на плодове поради захарта

Не навлизайте в навика да избягвате плодовете, тъй като съдържат прекалено много захар, споделя Малкани. За разлика от рафинираните и модифицирани захари, плодовете съдържат фибри, които спомагат за закъснение на абсорбцията на фруктоза, главният тип захар, намираща се в плодовете, в кръвта, изяснява Малкани.

Фибрите също способстват за положителните бактерии в червата, което, от своя страна, способства за по-добро здраве на червата и ни оказва помощ да се усещаме по-сити по-дълго. Така пък ядем по-малко калории и управляваме по-добре тежестта си, споделя Малкани.

Хранителните плюсове на плодовете надвишават минусите, тъй че не ги избягвайте, в случай че Вашият доктор не каже друго.

Размразяване на замразени храни на плота

Всички диетолози горещо предлагат хората да спрат да размразяват замразените си храни на плота при стайна температура. По този метод се основава идеална среда за бактериален напредък, който може да аргументи хранителни болести, споделя Малкани. По-безопасно е да размразявате замразените храни в микровълновата фурна или в хладилника за една нощ. Използването на хладка течаща вода за топене на замразени храни също не е алтернатива.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР