Диетичните фибри са тези, получени от ядивните части на растенията,

...
Диетичните фибри са тези, получени от ядивните части на растенията,
Коментари Харесай

Диетични Фибри

Диетичните фибри са тези, получени от ядивните елементи на растенията, които не са раздробени от човешките храносмилателни ензими. Добавените фибри, които съставляват фибри, добавени към храните по време на преработката им, се състоят от обособени непреработващи се въглехидрати, които имат потвърдени потребни физиологични резултати при хората.

Видове диетични фибри

- Целулоза – съдържа се в трици, бобови култури, грах, зеленчукови корени, зеле, външната обвивка на семената, ябълки;

- Полуцелулоза – съдържа се в трици и пълнозърнести храни;

- Полифруктоза;

- Клей – съдържа се в овесена каша, ечемик и бобови растения;

- Пектини - открити в ябълки, ягоди и цитрусови плодове;

- Лигнин – открит е в зеленчукови корени, жито, плодове с ядивни семена (като ягоди);

- Устойчива скорбяла - открита в зрели банани, картофи.

Функциите на съответен вид диетични фибри се дефинира от това дали те са класифицирани като разтворими или неразтворими. Разтворимите фибри, като да вземем за пример видът, съдържащ се в овесените трици, са известни със способността си да понижават равнищата на холестерол в кръвта и да възстановяват равнището на кръвната захар.

От друга страна, неразтворимите фибри като вида, съдържащ се в пшеничните трици, са известни със способността си за поощряване редовността на червата. Много постоянно употребяваните растителни източници на фибри съдържат и двата вида - разтворими и неразтворими фибри.

Функции на диетични фибри

 богати на фибри храни

- Намаляване на равнищата на холестерола - сходно на разтворимите фибри, вискозните фибри понижават серумния холестерол посредством понижаване на абсорбцията на хранителен холестерол. В допълнение, вискозните фибри се комбинират с жлъчните киселини, които са съединения, създавани от черния дроб от холестерол и са нужни за вярното асимилиране на мазнините;

- Нормализира равнището на кръвната захар – вискозните фибри спомагат за нормализиране равнището на кръвната глюкоза посредством забавянето на скоростта, с която храната напуща стомаха и посредством закъснение усвояването на глюкозата след хранене. Вискозните фибри също покачват инсулиновата сензитивност. В резултат на това приемането на високи дози вискозни фибри играе значима роля в предварителната защита и лекуването на диабет вид 2;

- Насърчаване на редовността на червата - някои типове фибри се назовават ферментиращи фибри, защото са получени посредством ферментация от " другарски " бактерии, които живеят в дебелото черво. Ферментацията на диетичните фибри в дебелото черво създава кратковерижна мастна киселина, наречена бутирикова киселина, която служи като поддържане на клетките на дебелото черво и оказва помощ за поддържане на здравето и целостта на дебелото черво.

Много от храните съдържат 5 или повече грама фибри и приемането им в тяхната целокупност, в непреработен тип е извънредно удобно за здравето. В процеса на обработка храните губят част или цялото си наличие на фибри.

Диетичните фибри и най-много тези, съдържащи се в плодове, фасул, овес и трици, понижават усвояването на вида медикаменти за намаление на холестерола посредством свързване с лекарството в стомашно-чревния тракт. Диетичните фибри също понижават усвояването на хидралацин, дигоксин и литий.

Диети с високо наличие на диетични фибри могат да подобрят контрола на глюкозата при хора с диабет вид 2, като по този метод водят до понижаване на одобряваната доза инсулин или перорални медикаменти за намаление на глюкозата, нужни за надзор на кръвната захар.

Някои медикаменти, в това число и лекарства за болежка (например, кодеин) и калциеви антагонисти (например, верапамил) могат да провокират запек. Повишеният банкет на диетични фибри може да понижат запека, породен от тези медикаменти.

Богатият банкет на фибри може да играе значима роля в предварителната защита и/или лекуване на следните болести: рак на гърдата, сърдечно-съдови болести, рак на дебелото черво, запек, диабет, дивертикулит, висок холестерол, синдром на раздразненото черво, затлъстяване и др.

Източници на диетични фибри

 Фибри в зелените Зеленчуци

Отлични хранителни източници на диетични фибри са: растения от семейство ряпа, синапови растения, карфиол, броколи и малини. Лененото семе е превъзходен източник на диетични фибри.

Много положителни източници на диетични фибра са: маруля, целина, спанак, копър, зелен боб, патладжан, боровинки, ягоди и ленени семена.

Добри източници на диетични фибри са: краставици, кайсии, тъмносин боб, грейпфрут, ръж, сладки картофи, захарно цвекло, елда, гъби шийтаке и овес.

Дефицит на диетични фибри

Недостигът на диетични фибри в диетата може да докара до редица стомашни проблеми - газове, запек и струпване на токсични субстанции от храната, която не е добре модифицирана. Това, от своя страна, може да аргументи тежки последствия, затлъстяване и развиване на болести.

Предозиране на диетични фибри

Приемането на диетични фибри в количество повече от 50 грама дневно може да провокира чревна спънка при податливи към това хора. При множеството хора обаче това количество фибри ще докара до усъвършенстване на чревното здраве. Прекомерният банкет на фибри може също да докара до дисбаланс на течности, което води до дехидратация.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР