Диамантите или брилянтите (обработените диаманти) имат една ясна и проста

...
Диамантите или брилянтите (обработените диаманти) имат една ясна и проста
Коментари Харесай

10 любопитни факта за диамантите

Диамантите или брилянтите (обработените диаманти) имат една ясна и елементарна функционалност – да вършат хората щастливи. Тези скъпоценни камъни се радват на човешкото внимание от хилядолетия.

Името „ елмаз “ произлиза от гръцката дума ἀδάμας – непреклонен, несломим заради високата му неотстъпчивост и устойчивостта му на разяждане. Те са измежду най-ценените скъпоценни камъни в бижутерията, но изкуствените намират необятно приложение и за промишлени цели.

Диамантите най-често са безцветни, транспарантни или с жълтеникав до кафеникав нюанс. Най-рядко срещани са цветните диаманти, които могат да бъдат розови, с нюанс на коняк, оранжеви, пурпурни, зелени, сини, синьосиви, червени и черни.

Стойността на обработените диаманти се дефинира от 4 критерия – тегло, цвят, форма на обработка и непорочност. Обикновено диамантите са мечтано бижу за множеството дами, а поради своята блестяща магичност те нееднократно са възпявани в песни и са били в основата на филмовите сюжети.

1. Формиране

Диамантите се образуват на 150-200 километра под земната повърхнина. Към повърхността ги изтласкват вулканичните изригвания. Има данни, че някои диаманти са на повече от три милиарда години.

2. Структура

Диамантите са формирани единствено от един детайл – въглерод. Своята красива и рядка кристална конструкция те получават с помощта на високото налягане и топлината под земната повърхнина. Тези фактори трансформират елементарните въглеродни атоми в обичания на дамите драгоценен камък.

 10 любопитни обстоятелството за диамантите

3. Ценност

Човечеството е запленено от красивите камъни от хилядолетия. Съществуват доказателства, че още през IV век пр.Хр. диаманти са били добивани и предлагани на пазарите в Индия.

4. Твърдост

Нешлифованите диаманти са натурален минерал с извънредно огромна неотстъпчивост. Единственото нещо, което може да надраска повърхността му е различен елмаз.

5. Суеверия

Древните индуси слагали диаманти като очи на своите религиозни скулптури. Те вярвали, че тази традиция защищава притежателя на статуята от заплаха. Древните гърци и римляни пък били уверени, че диамантите са сълзите на боговете или парченце от падащи звезди.

6. Лечебни свойства

През Средновековието на диамантите били приписвани разнообразни лечебни свойства – от изнемощялост и отмалялост до психически заболявания.

7. Най-големият

Най-големият диамант, откриван в миналото в света е Кулинан. Теглото му е 3 106.75 карата (621.35 грама). Невероятната драгоценност е открита инцидентно в мина в Южна Африка през 1905 година. За страдание няколко години по-късно диамантът бил разбит на 9 огромни камъка и 100 по-малки. Шлифоването им в брилянти лишило 2 години на ювелирите.

8. Основен снабдител

Известно е, че Индия е била най-големият снабдител на диаманти в предишното. В началото на XV век индийските диаманти стартират да се оферират във Венеция и други европейски търговски центрове. До ХVIII век обаче износът мощно понижава и главен снабдител на диаманти става Бразилия. След XIX това е Южна Африка. Днес диамантите се добиват в доста елементи на света, само че най-хубавите произлизат от мините в Канада, Ботсвана, Намибия и Русия.

 10 любопитни обстоятелството за диамантите

9. От лабораторията

Знаете ли, че основаните в лаборатории диаманти имат идентична химична конструкция и физични свойства на естествените диаманти, добити подземен. Само най-добрите бижутери по света са способни да разграничат същинския елмаз от изкуствения.

10. Диамантена планета?

През 2012 година астрономи откриха планета, два пъти по-голяма от Земята, чиято повърхнина е покрита с диаманти. Скалистата планета се намира в съзвездието Рак, на към 40 светлинни години от Земята и обикаля към звезда, която наподобява на нашето Слънце. Според откривателите близо една трета от масата на планетата е формирана от диаманти.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР