Дезинформацията отново беше във фокуса на вниманието и през тази

...
Дезинформацията отново беше във фокуса на вниманието и през тази
Коментари Харесай

Антидезинформацията-като-услуга

Дезинформацията още веднъж беше във фокуса на вниманието и през тази седмица, откакто Фейсбук, Twitter, Гугъл и Microsoft обявиха, че са премахнали стотици профили, свързани с акции за операция от страна на Русия и Иран.

И в случай че смятате, че всичко това е касае единствено политиката или междунационалните спорове, най-добре да помислите отново. Истината е, че сега се поставят основите на нова корпоративна услуга, ориентирана към битката с дезинформацията в интернет.

Фейсбук заяви, че 652 страници и групи, ръководени от иранското и съветското държавно управление, са били изтрити, защото са били избрани като " подвеждащи ", или, с други думи казано, профилите са се представяли за нещо друго от това, което в действителност са. По-голямата част от дезинформацията, популяризирана през тези групи и профили, е била ориентирана към хората в Латинска Америка, Близкия Изток и Англия. Тази чистка идва тъкмо месец, откакто Фейсбук отстрани 32 страници и групи за дезинформация, ориентирани към разпространяване на подвеждаща информация по време на акцията за идните избори в Съединени американски щати през ноември. Една от тези страници беше набрала близо 140 000 почитатели.



Twitter пък блокира 284 акаунта, свързани с иранското държавно управление, единствено през предходната седмица, а Гугъл изтри 39 профила в YouTube и 13 в Google+, които, съгласно известие на компанията, също са били обвързани с Иран и са били ориентирани към разпространяване на подправени вести.

Едновременно с това, от Microsoft обявиха в понеделник, че са спрели акция на хакери от групата Fancy Bear, подкрепяна от съветското държавно управление, против консервативните групи в Съединени американски щати, които поддържат глобите против Москва.

Руското държавно управление, несъмнено, употребява това стичане събитията, с цел да разгласява своя позиция по тематиката. Новинарската организация Russia Today (RT), която се сочи за главен инструмент за публична дезинформация на Кремъл, разгласява новината за дейностите на софтуерните колоси, като обаче загатна само връзката на неавтентичните страници с Иран, само че нито дума за това, че има и доста неразрешени профили поради връзки с съветската страна.

Въпреки че всеки, който изиска, може да разбере, че, с изключение на Иран, зад свалените сметки стоят и съветски ползи, вести, като тези на RT, могат да породят подозрения, че Русия не взе участие действително в тези процеси, а за следващ път е набедена от страна на огромните американски корпорации. Както постоянно, когато става дума за таргетирана дезинформация, задачата е хората да не могат да повярват на 100% на нито едната от двете тези, губейки религия в информацията като цяло.

Едновременно с гореописаните акции, предходната седмица се появи информация, че интернет “тролове” и ботове, свързани с Русия, са способствали за разширение на онлайн дебата за сигурността на имунизациите. В Twitter да вземем за пример откриватели по сигурността откриват съветски “тролове”, употребяващи хаштаг #VaccinateUS, в който броят на профилите, изразяващи мнения срещу имунизациите, е съвсем еднакъв на този на бранителите на тази процедура. Целта на сходен вид акции е не да се промени публичното схващане в една или друга посока, а да се всеят подозрения и разделяне.

На пръв взор наподобява, че всички тези случаи са свързани с държавни управления, разузнаване, политика и обществени мрежи. В реалност обаче тук става дума и за напълно нов метод към антидезинформацята.

Антидезинформацията като услуга (АааS)

Ето я и същинската вест от предходната седмица - множеството от профилите за дезинформация, изтрити от Фейсбук, Twitter, Гугъл и Microsoft, не бяха открити от самите компании, държавното управление на Съединени американски щати или разузнаването, а от организация, наречена FireEye. Вече няколко пъти в материали, оповестени в computerworld.bg, се е спрягал терминът Дезинформацията-като-услуга (DaaS) – съветските дезинформационни акции нормално се правят от частна компания, наречена Агенция за проучване на Интернет (Internet Research Agency). Сега обаче сме очевидци на отговора на този метод – Антидезинформацията-като-услуга (АааS). Именно това е услугата, която предлoжи на колосите от Силициевата котловина и показва на процедура през последната седмица FireEye. По този метод компанията се трансформира в самобитна Агенция за национална сигурност чартърен – разследваща организация, която обаче предлага услугите си не на страни, а на бизнеса.

Как обаче става това? Методологията, която употребяват от FireEye, е многообразна и, не на последно място, комерсиална загадка. Основните пълномощия на компанията обаче са ясни - разкриване на прикрит злоумишлен програмен продукт и хакерски офанзиви благодарение на патентована технология за вписване и разбор на поведенчески аномалии. След като открие общите черти на необикновените интензивности, тя прави необятен набор от проучвания, в това число кой заплаща за домейните и дали зад съмнителните профили и групи в обществените мрежи стоят същински хора или не.

След новините от предходната седмица, цената на акциите на FireEye се повиши, а AaaS ненадейно се трансформира в жизнерадостен бизнес модел, от който има огромна потребност.

Дезинформяцията в “черна кутия”

Дезинформацията е тук и едва ли скоро ще се откри метод тя да бъде изкоренена радикално. Освен в политически подтекст, тя може да бъде нездравословна и за бизнеса, като унищожава репутацията както на артикули, по този начин и на цели марки. Ако се замислите, продуктовите акции са нищо повече или по-малко от комерсиална агитация, която доста наподобява на политическата. Втората се развива посредством послания, които изясняват на обществеността какъв брой положително е едно държавно управление, като се употребяват избрани групи и профили в обществените мрежи, с цел да сеакцентира какъв брой неприятно е някое друго държавно управление.

Немалка част от съветската общност знае, че държавното управление на страната не действа добре. Затова и съветската дезинформация има за цел да убеди руснаците, че и други държавни управления са такива. Пропагандата убеждава всички, че Западът е разграничен и безреден, като се стреми това фактически да стане факт.

Този метод несъмнено работи, защото употребява някои действителни обстоятелства, и е въпрос на време, преди безскрупулни корпорации да стартират да употребяват дезинформацията в съветски жанр, с цел да нападат световните си съперници.

За да се борят организациите с това събитие обаче, преди всичко би трябвало да знаят, че то съществува.

Най-опасният тип дезинформация минава през така наречен " черни кутии " – среда, в която трети страни (като държавни управления и заинтригувани представители на бизнеса и обществото) не могат да обхванат. Сложният свят на сходен вид акции във Фейсбук е отличен образец. Рекламната част от съветската офанзива, която трябваше да обърка изборите в Съединени американски щати през 2016 година, беше осъществена точно в такава “черна кутия”. Потребителите станаха обект на персонализирани реклами, като никой, с изключение на Фейсбук, нямаше по какъв начин да забележи цялостния обсег на акцията. А и това се случи, едвам откакто обществено наличните дезинформационни профили излязоха на ярко. По този метод пропагандните акции от вида “черна кутия” започнаха своето разрушително битие.

Впоследствие, минимум две дузини хора бяха убити в Индия тази година от ядосани тълпи, след подправени вести, публикувани във WhatsApp. Същата платформа стана проводник и на пропагандата, че имунизацията против жълта тресчица в Бразилия е рискова, което накара доста хора да я заобикалят, а това породи опция за зараза.

Дезинформацията от вида “черна кутия”, която употребява разнообразни рекламни мрежи и платформи за известия като WhatsApp, ще залива потребителите все по-често. Нейното главно оръжие е фактът, че доста по-често тя се популяризира поверително и за трети страни е доста мъчно да я засекат и пресекат в зародиш.

Затова и се нуждаем от AaaS

Ако безскрупулни съперници, задгранични или локални, решат да популяризират дезинформация за вашата компания и изберат да го вършат през “черни кутии”, несъмнено има смисъл да наемете организация, която предлага AaaS, като FireEye. Подобни снабдители имат нужните принадлежности, с цел да могат да си партнират с компании като Фейсбук в търсене на подправени вести, ориентирани към вашите ползи, и то в места, където единствено администратотите на обществените платформи имат оторизиран достъп.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР