Действията на румънското правителство отново изкараха хора по улиците -

...
Действията на румънското правителство отново изкараха хора по улиците -
Коментари Харесай

Твърде бързо, за да е хубаво

Действията на румънското държавно управление още веднъж изкараха хора по улиците

- Растежът е задвижван главно от търсене и опасенията са, че стопанската система прегрява.

- За да заплати за повишението на заплатите и намаляването на налозите, държавното управление реже от разноските за вложения в автомагистрали и други обществени планове. Още по тематиката
Румънските ръководещи трансферираха цялата осигурителна тежест на служащите

Спорните ограничения провокираха митинги в редица градове
13 ное 2017
Как Румъния се изтегля за косата

Заплатите в Румъния порастват вследствие на голям брой административни покачвания в обществения бранш, като по този начин подтиква стопанската система, само че следствията в дълготраен проект са притеснителни
15 сеп 2017
Букурещ е огромен и избавление дебне отвред

От придвижване, което се опълчва на разрушаването на исторически здания, " Спаси Букурещ " пораства в национална партия, трета мощ в румънския парламент
7 юли 2017
Изкуството самичък да се свалиш от власт

Правителствената рецесия в Румъния
22 юни 2017 Икономически напредък от 8.6% провокира две неща - злоба и опасения. Докато България и останалите в Европейски Съюз се усещат засенчени от Румъния, която изненада всички със скока на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие, в Букурещ към този момент се чуват предупредителни гласове, че препускането може да докара до злополука. Притеснението е, че впечатляващият резултат - с близо 3% над упованията - не е здравословен. " Очевидно е, че този ритъм на напредък не е резистентен - Румъния не е Китай. Виждаме прекалено търсене и това е доста явен сигнал за прегряване ", предизвестява Йонуц Думитру, ръководител на румънския Фискален съвет.

Засега това не наподобява да тормози ръководещата Социалдемократическа партия (PSD), която с следващите си противоречиви стопански ограничения, признати още веднъж с ексклузивен указ, отново изкара хиляди хора по улиците през седмицата. И в добавка съумя да срине курса на румънската проливам, която в понеделник удари рекордно дъно от 4.6 леи за евро. Което на пръв взор не прилича на валутата на икономическия първенец по напредък в Европейски Съюз, още повече че и прогнозите са песимистични. Според гуверньора на централната банка Мугур Исъреску за разлика от валутите на прилежащите страни обезценяването на леята ще продължи поради възходящите дефицити в комерсиалния и бюджетния баланс. Като се прибави и отиващата нагоре инфлация, чувството е, че Румъния се отдалечава от покриването на критериите за влизане в еврозоната, само че се доближава до нейния най-проблемен член, трансформиралата се в нарицателно за рецесия Гърция.

Икономически " тигър " на Дунава...

Скоростният напредък в Румъния е в унисон с представянето на района. Централна и Източна Европа претърпява най-силните си моменти от девет години насам, като през последното тримесечие Полша и Чехия имат растеж от 5%, а Латвия - 6.2%. Но Румъния е освен най-бързата, само че и най-проблемната. Европейската комисия, МВФ, Европейска банка за възстановяване и развитие и рейтингови организации като Fitch в един глас предизвестяват, че политиката за повдигане на заплатите, което изпреварва растежа на продуктивността, съчетано с данъчни понижения, рискува освен да раздуе бюджетния недостиг, само че и да докара до икономическо прегряване.

Последната порция ограничения, оповестени от премиера Михай Тудосе, съумяха да обединят синдикати, работодателски организации, бизнес асоциации, съпротива и президент в общ фронт против държавното управление. Новите правила включват понижаване на подоходния налог от 16% на 10%, както и намаление на размера на осигуровките, само че и прехвърлянето им напълно върху служащите (в момента част от тях се заплаща от работодателите). Освен това се планува повдигане на минималната заплата и слагане на таван на вноските за наложителните частни пенсионни схеми.

В допълнение към отрицателния резултат върху бюджета другото несъгласие против ограниченията е, че в случай че бъдат дефинитивно признати, те ще влязат в действие от началото на 2018 година, което оставя на засегнатите по-малко от месец и половина, с цел да се приготвят за тях. " Призовавам държавното управление да покаже отговорност и да спре с този вид фискални политики, които пораждат съмнение и не оказват помощ на никого. Сериозно предизвестявам ръководещите да внимават... да не хвърлят Румъния в икономическа случка с печален край ", съобщи президентът Клаус Йоханис.

" Тази данъчна промяна е пестник в лицето на бизнес средата и резултатите й остават неразбираеми и евентуално рискови. Както мултинационални компании, по този начин и локални вложители се оплакват от неналичието на съвещания и задълбочени разбори за въздействието. Освен това мнозина се опасяват, че това е първа стъпка към национализация на пенсионните вноски, която ще изисква работещите да внасят единствено в държавната пенсионна скица ", споделя пред " Капитал " Себастиан Бурдужа, президент и създател на организацията Civic Action Platform for Youth (PACT) и ръководещ сътрудник на консултантската компания RISE Consortium.

Дори без тези промени, единствено от началото на годината държавното управление е пипало данъчните закони цели 22 пъти. Като се прибавят и неколкократните решения за нараствания на заплатите, чувството е за безпорядък, в който фирмите няма по какъв начин да възнамеряват освен за години, само че даже и за месеци напред. Само тази година беше вдигната минималната заплата с 16%, по-късно медицинските служащи получиха 25% нарастване, колкото ще има и целият обществен бранш от следващата година. Стигна се до парадокса и синдикатите да стачкуват с аргумента, че, да, заплатите във втората най-бедна страна в Европейски Съюз би трябвало да вървят нагоре, само че с ясна тактика и без да остава съмнението, че просто се раздават пари на определени хора.

...или по стъпките на Гърция

За да заплати за повишението на заплатите и намаляването на налозите, държавното управление реже от разноските за вложения в автомагистрали и други обществени планове. Състоянието на румънската инфраструктура от години е измежду главните недоволства на задгранични и локални предприемачи. И опасението е, че когато настоящето раздвижване - задвижвано главно от потреблението - завърши, страната ще е по-задлъжняла и без предпоставки за резистентен и дълготраен напредък.

" Правим същите неточности като Гърция. Продължаваме да усилваме обществения дълг, до момента в който сме в интервал на взрив ", предизвестява Кристиан Паун, професор от Академията за стопански проучвания в Букурещ, пред в. New York Times. Макар за момента паралелите с Гърция да наподобяват пресилени поради обстоятелството, че в края на предходната година румънският дълг е бил 37% от Брутният вътрешен продукт, опасенията не са напълно безпочвени.

" Ако няма някаква забележителна смяна в политическото ръководство, румънският стопански напредък няма да продължи дълго ", счита Себастиан Бурдужа. Множество предупредителни лампички към този момент мигат - инфлацията върви нагоре, заемите нарастват, натискът върху централната банка за повишение на лихвите нараства, а задграничните вложения са спаднали със 17% през първите седем месеца на годината. Към това се прибавят и терзанията, че държавното управление продължава да се пробва да подкопае антикорупционната акция в страната. " Румъния остава привлекателна за задгранични вложители поради относителната си непоклатимост, проевропейските и проамериканските настройки и неналичието на екстремистки партии в държавното управление и в Народното събрание. Но това може да не е задоволително в лицето на продължаващо неприятно ръководство на стопанската система ", обобщава Себастиан Бурдужа.
Румъния в цифри
(прогноза на Европейска комисия за 2018 г.)

Ръст на Брутният вътрешен продукт (на годишна база): 4.4%
Инфлация: 2.9%
Безработица: 5.1%
Бюджетен баланс (в % от БВП): -3.9%
Публичен дълг (в % от БВП): 39.1%
По тематиката работи и Мартин Димитров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР