Действието в Когато Ницше плака“ се развива на фона на

...
Действието в Когато Ницше плака“ се развива на фона на
Коментари Харесай

„Когато Ницше плака“ от Ървин Д. Ялом (предложение за четене)

Действието в „ Когато Ницше плака “ се развива на фона на кипежното виенско общество през XIX век, малко преди да се роди психоанализата. През 1882 година красивата и свободомислеща Лу Саломе моли известния виенски доктор доктор Бройер да помогне на приятеля ѝ Фридрих Ницше, който е изпаднал в дълбока физическа и психическа рецесия, подбудена от бурните им взаимоотношения и разпада на тройната им връзка с Паул Рее.

Ницше е към момента незнаен мъдрец, приятелят на Бройер Зигмунд Фройд е новак доктор, свръхчовекът и психоанализата още не съществуват. Бройер стартира да „ лекува “ Ницше, прекомерно горделив, с цел да се признае за болен, като споделя с него личните си проблеми. В процеса на това другарство, което Бройер разисква с младия Фройд, се раждат някои от великите хрумвания на Ницше и се слагат основите на психоанализата.

„ Ясновидецът “ на човешката душeвност Ървин Ялом смесва обстоятелства и небивалица, с цел да сътвори рядко забавно четиво, в което напрежението от самото начало се повишава (Кой е болен? Кой е обезверен? Кой е ученикът и кой – учителят? Кой кого лекува?), а развръзката е непредвидена като в най-хубавите психически трилъри. По романа е сниман американско-българският едноименен филм на режисьора Пинкас Пери с присъединяване на Арманд Асанте, Бен Крос и Катрин Уиник.

За създателя

Ървин Д. Ялом (р. 1931 г.) е бележит американски психиатър, почетен професор в Станфордския университет и практикуващ психоаналитик, считан за един от родоначалниците на груповата психотерапия. Научните му книги, както и изданията „ Дарът на лечението “ и „ Все по-близо всеки ден “ го утвърждават като водеща фигура в актуалната невронаука. На български език е издадена и неговата „ Екзистенциална психотерапия ” – изчерпателен труд, интегриращ клиничен опит, емпирични проучвания, метафизичен теории и образци от международната литература. Д-р Ялом е почетен с Международната премия „ Зигмунд Фройд “ и с премията „ Оскар Пфистер “ за важен принос в психотерапията. Оригиналният способ на Ървин Ялом, свързващ психотерапията с фундаменталните екзистенциални проблеми, и най-успешните му клинични опити са в основата и на неговите белетристични произведения: „ Лъжи на дивана ", „ Мама и смисълът на живота “, „ Палач на любовта “, международния бестселър „ Когато Ницше плака “, „ Изцелението на Шопенхауер “, „ Проблемът на Спиноза “.

Photo credit: Издателство " Colibri "

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР