Действащият подробен устройствен план на столицата не предвижда строителство на

...
Действащият подробен устройствен план на столицата не предвижда строителство на
Коментари Харесай

Единственият действащ договор за строеж на детска болница е в карето на Медицинска академия

Действащият обстоен организационен проект на столицата не планува строителство на лечебно заведение за болнична помощ на и към територията на МБАЛ „ Лозене ц “ ЕАД.

Това дадоха отговор за БНР от Министерство на здравеопазването с лед питане по Закона за достъп до социална информация по отношение на оповестеното от края на предходната година обединение на болница „ Лозенец “ със СБАЛДБ „ Иван Митев “ и оповестеното желание за градеж на детска болница на територията на болница „ Лозенец “ от някогашния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

От отговора на Министерство на здравеопазването излиза наяве, че няма позволение и контракт за градеж на лечебно заведение за болнична помощ в Южния парк, на и към територията на МБАЛ „ Лозенец “ ЕАД.

От здравното ведомство прецизират по въпроса кой е настоящия контракт сега за строителство на детска болница, че това е подписаният на 2 април 2020 година в резултат на извършена процедура за възлагане на социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки с предмет: „ Избор на реализатор за осъществяване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница “ сред министъра на опазването на здравето и ДЗЗД „ ДЕТСКО ЗДРАВЕ.
Общата стойност на контракта е 77 839 442,89 лева без Данък добавена стойност или 93 407 331,47 лева с включен Данък добавена стойност. Съгласно приложение № 1 към Договор разгънатата застроена повърхност на Националната многопрофилна детска болница е 47 156,00 кв. м.

Със Споразумение № РД-11-489/01.10.2020 година за заменяне на страна по Договор за инженеринг № РД-11-135/02.04.2020 година, подписано сред Министерството на здравеопазването, в качеството му на възложител, „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД, в качеството му на правоприемен възложител, и ДЗЗД „ ДЕТСКО ЗДРАВЕ “, в качеството му на реализатор , всички права и отговорности по Договор за инженеринг № РД-11-135/02.04.2020 година са трансферирани от Министерството на здравеопазването на „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД със единодушието на трите страни.

На 09.10.2020 година „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД е направила предплатено заплащане на изпълнителя в уговорения в Договор за инженеринг, а точно 7 677 777,70 лева без Данък добавена стойност или 9 213333,24 лева с включен Данък добавена стойност.

„ Договорът за градеж на НДБ, който е на директна отговорност към нас, поради политическите турбуленции, се забави с повече от година и половина “, разяснява за БНР изпълнителният шеф на Здравната капиталова компания инж. Иван Алексиев .  Иван Алексиев

„ След решението за обединение на Педиатрията и болница „ Лозенец “, както и заради това, че някогашният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров още през юли месец предходната година ми взе пълномощното, на процедура ние бяхме възпрепятствани да вършим каквото и да било .

Хубавото е, че още при започване на своето встъпване в служба, проф. Асена Сербезова ни извика целия Съвет на шефовете , тъй че тя към този момент е осведомена и напълно поддържа плана “, добави инж. Алексиев.

По думите на специалиста от тук насетне в началото подписаният контракт има опция да бъде изпълнен . Въпреки усложненията, в това време са извършени тръжни процедури по Закон за обществените поръчки и е определен строителен контрол, определен е инвеститорски надзор, има четири разновидността на идейни планове, теренът е координиран с всички наранени институции, както и има протокол за съгласувани взаимни дейности с всички лечебни заведения към и на терена на бъдещата детска болница в карето на Александровска.

Така че, са налице всички съгласувателните процедури с имащите интерес сдружения и лечебни заведения по отношение на бъдещото строителство.

На равнище строителство е готова строителната площадка, като са съгласувани вход, излаз, проект по сигурност и здраве, трасета за строителните боклуци, зареждане, ток, вода, има две градивни обследвания.

Това, което остана е да получим позволение за градеж от Министерство на регионалното развитие и одобрение на плановата документи . Нашата вяра е да няма пречки към този момент, а да влезем в работен разговор. Вече не се изискват наказания от Министерски съвет ", съобщи още инж. Алексиев. 

" От Министерство на регионалното развитие чакаме да получим допускане да изменим настоящия в момента  застроителен проект , тъй че бъде нанесена съществуваща постройка, тъй като тя съществува и в кадастъра и като актив в балансовите сметки на Министерство на здравеопазването.

Очаквам откакто приключим идейния план, той бъде възложен за публично разискване в границите на два месеца. Тогава още веднъж ще може всички експерти в региона на детското опазване на здравето да си кажат своето мнение.

В момента заданието е по този начин направено, че са запитани най-хубавите експерти от другите педиатрични клиники у нас какво им е належащо. Всичко това в този момент ще влезе в идейния план след публичното разискване.

С оглед на цялостното закъснение, срокът за градеж на болничното заведение си остава три години и половина, като тя трябваше да бъде приключена през 2024 година, а в този момент ще може да бъде приключена 2025 година ", посочи инж. Иван Алексиев пред БНР.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР