Детските приказки и разкази още от древни времена играят ключова

...
Детските приказки и разкази още от древни времена играят ключова
Коментари Харесай

Баба Яга - всичко за приказната вещица

Детските приказки и разкази още от антични времена играят основна роля във възпитанието и израстването на най-малките. Те отключват фантазията на децата и им дават мостри на герои, на които да подражават.

Приказките в детството се разделят на два вида. В първите се акцентира ролята на положителните герои, които правят славни подвизи, и са се възхваляват техните човешки качества. Другият вид приказки внушават облиците на злодеите – тези, на които децата не би трябвало да наподобяват.

Историите с неприятните герои постоянно се употребяват от родителите като закана или опасност, че при осъществена пакост, децата ще бъдат навестени от въпросните злодеи. Най-отличителният и необятно публикуван образец за такава история е тази с Баба Яга.

Интересни обстоятелството за вещицата Баба Яга

Баба Яга е митично творение със славянски генезис. Още от антични времена вещицата е описвана като зла жена, която има мистични сили. Основните характерности на Баба Яга са метлата, с която лети и се движи в небето, и огромният изострен нос.

В другите култури Баба Яга има разнообразни форми и названия, като в Италия тя се назовава Бефана. Смята се, че против 6 януари тя пуска през комина сладкиши за послушните деца и въгленчета за непослушните.

В Русия Баба Яга се изобразява с бяла коса и се движи, подпирайки се на чукало. Тя замита своите следи посредством метла, която също употребява за слагане на самун в пещта.

 Баба Яга

В българския фолклор Баба Яга се приема за магьосница с тъмни сили. Тя буди боязън у децата, защото се има вяра, че тя може да ги изяде, като ги сложи в огромни казани. За възрастните Баба Яга също е опасност, тъй като вещицата е способна да им направи зли заклинания и вълшебства.

Не във всяка приказка Баба Яга е напълно неприятен воин. В някои тя се изобразява като обективен изверг, който санкционира отговорните, само че и насърчава положителните, като им оказва помощ да се измъкнат от бедата. В множеството истории главната мощ на Баба Яга е да предсказва бъдещето и да дава магично кълбо на положителния воин, като по този начин го води до реализиране на неговата цел.

Не е открито точното пояснение на името Яга. Според някои то идва от гръцката дума „ агатос “, която значи добър. Други свързват Яга с думата „ йага “, а оттова с името Йогина, което принадлежи на вещата магьосница.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР