Детски труд, съвременно робство и масови изнасилвания – това стои

...
Детски труд, съвременно робство и масови изнасилвания – това стои
Коментари Харесай

АП: Козметични компании си набавят суровина чрез съвременно робство

Детски труд, модерно иго и всеобщи изнасилвания – това стои зад продуктите на някои от най-големите козметични компании в света, излиза наяве от. Агенцията наблюдава злоупотребите и нечовешкото отношение, обект на което са служащите, добиващи палмово масло в Малайзия и Индонезия.

Става дума за милиони хора от най-бедните райони на Азия.

Индустрията за палмово масло

Можем да открием палмово масло в съвсем всичко – в картофения чипс, в пастата за зъби, в газираните питиета. По-малко прочут факт е, че то е значимо за козметичната промишленост и попада във веригите за доставки на някои от най-големите имена в бизнеса. Именно това е главният акцент на следствието.

Производството на палмово масло в международен мащаб нараства през последните няколко десетилетия - сред 1995 година и 2015 година се е нараснало четири пъти, от 15 до над 60 млн. тона. Само през 2019 година са създадени близо 76 млн. тона.
Снимка: Getty Images
В момента Индонезия и Малайзия създават 85 % от палмовото масло в света, чиято стойност се прави оценка на към 65 милиарда $

Плантациите – актуалното иго

В плантациите работят както мъже, по този начин и дами, само че липсва систематизиране на тежкия физически труд. Жените са принудени да стоят с часове голи до кръста във вода, нечиста от химикали, както и всекидневно да носят тежки товари. Често работят без възнаграждение, с цел да оказват помощ на съпрузите си да изпълнят другояче невъзможните дневни квоти и да се спасят от финансови наказания.

Поколения дами от едни и същи фамилии търпят с години ужасяващите условия на труд, с цел да обезпечат издръжка за фамилиите си.
Снимка: Getty Images
Въпреки националната стратегия за опазване на здравето, стартирана от индонезийското държавно управление, доста служащи в плантации към момента нямат достъп до медицински услуги. Най-близките медицински центрове могат да бъдат на повече от ден път. Заради това множеството служащи пият единствено аспирин или се мажат с домашни мехлеми, когато са заболели.

Децата, участващи в производството на палмово масло, са принудени да носят огромни товари от тежки плодове, както и да работят без отмора. За да избегнат противозаконната употреба на детски труд, фирмите не признават публично децата като служащи и те получават малко или никакво възнаграждение за изтощителната си работа.

„ Невидимите дами “ от палмовите полета

В обявата 16-годишно момиче разказва по какъв начин шефът ѝ я подлага на систематичен полов и душевен тормоз. Друга работничка се оплаква от тресчица, кашлица и кървене от носа след години напръскване с рискови пестициди и потребление на необезопасено съоръжение.

Това са единствено част от орисите на милионите дъщери, майки и баби, които се трудят в обширните плантации, а държавните управления и интернационалната общественост като че ли не виждат казуса.
Снимка: Getty Images
Индра, чието име е променено от съображения за сигурност, работи в ферма за палмово масло от тийнейджърка. Неведнъж е била подложена на душевен тормоз от шефа си, който ѝ е отправял неприлични полови оферти. Сега, на 27 години, тя мечтае да напусне плантацията, само че е мъчно да построи живот без обучение и други умения.

Жените в фамилията й работят в плантацията от 120 години. Подобно на доста служащи, те не могат да си разрешат да се откажат от главните субсидирани жилища, предоставени от фирмите, които се състоят от редици порутени бараки без течаща вода.

Отговорът на козметичните компании

Условията, на които са подложени служащите, участващи в производството на палмово масло, са в ослепителен контрастност с посланията за овластяване на дамите, насърчавани от международните водачи в производството на козметика.
Снимка: Getty Images
От организацията се свързват с редица козметични компании, упоменати в следствието, като огромна част от тях декларират пред организацията, че към този момент не работят с разследваните снабдители на палмово масло. От АП обаче откриват, че злоупотреби с трудовите права на служащи са постоянно срещани в цялата козметична промишленост.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР