Детски Дневник препечатва статията от блога на Healthy Kids -

...
Детски Дневник препечатва статията от блога на Healthy Kids -
Коментари Харесай

Четири навика, които тъпчат децата с излишна захар

" Детски Дневник " препечатва публикацията от блога на Healthy Kids - работеща от няколко години в София стратегия за здравословен метод на живот и тренировки, ориентирана към деца и младежи (от 6 до 16 г). В основата й са физическата активност на децата и развиването на дълготрайни привички за спортуване. Повече за програмата - тук.

Захарта е на всички места към нас. Често даже не подозираме къде производителите на храни са скрили захар (и нейните заместители и производни). Дори четенето на етикетите със наличие не е гаранция, че ще открием скритата в храната захар.

За страдание даже родителите, които са релативно наясно с рисковете от несъразмерна консумация на захар, постоянно не си дават сметка за действителния захарен банкет на децата си. За да ви помогнем с ориентацията, събрахме 4 навика, които децата споделят с нас.

Приложили сме и ориентировъчна сметка на количествата непотребна захар, която едно дете гълтам в границите на месец от тези четири навика

Консумация на безалкохолни питиета

Един от най-устойчивите привички, изключително при децата, е потреблението на разнообразни плодови сокове. Постепенно с времето навлизат газираните питиета, студените чайове и фрешове. Ето какъв брой захар има в 250 мл. от изброените:

- фреш от портокал – 22 гр.
- плодов сок (почти няма разлика сред марките и видовете) – 30 гр.
- газирана напитка (от всеобщо наличните напитки) – 20 гр.
- леден чай (от всеобщите типове с добавена захар) – 15 гр.

Това значи, че в случай че детето ви пие чаша безалкохолно всеки ден, за един месец то ще си набави най-малко 700 гр. захар (2 700 калории)

Закуската е по-сладка от десерт

Едно от най-честите усещания у нас е, че закуската би трябвало да е сладка. Предпочитан избор са сладкиши, тестени произведения, вафли, сладки зърнени закуски и други сходни.

Предпочитанията на децата за закуска са много сходни. Информацията, която децата споделят с нас по време на тренировките не се разграничава изключително при другите възрастови групи. Забелязваме, че част от децата въобще не закусват у дома и като знаем какво намират на открито, напряко настръхваме.

Макар да има и изключения, несъмнено, всеобщо обичаните закуски (и най-чести) на децата са:

- зърнени закуски – несъмнено, те би трябвало да са подсладени. Често производителите предлагат порция от към 30 грама, само че постоянно тя е над 50 гр. При 40 гр. порция това значи 15 гр. добавена захар (без да считаме захарта от млякото)

- кексчета, мъфини, вафли – междинното наличие на захар е към 30гр. на 100 гр. артикул. С ангажимента, че не приказваме за домашно приготвени артикули можем да приемем, че в случай че една елементарна вафла е към 25 гр, а едно малко кексче е към 30 гр. При 50 гр. закуска (а това е много малко), имаме банкет от най-малко 15 гр. добавена захар

- филийки с шоколад, сладко или мед – в най-популярните всеобщи и обичани на децата шоколади наличието на захар е към 50%. При целесъобразна порция от 40 грама (достатъчна за намазване на две филийки хляб) потреблението на захар е към 20 грама. При меда в към 40 грама (достатъчни за две филийки) се съдържат близо 30 грама захар. Това значи, че комбинацията от тези обичани закуски на детето вкарват в тялото му пооколо 700 гр. захар (2 700 калории)

 Четири навика, които тъпчат децата с непотребна захар
© Asscociated Press

Всяко главно хранене приключва с десерт

Основна неточност е вкореняването у децата на усещане, че всяко главно ястие би трябвало да приключи с десерт. За това способстват положителните баби и дядовци, само че постоянно и самите родители са в основата на казуса, тъй като показват десерта като премия за изядената преди този момент храна.

Ако използваме консервативно горните сметки за вафлите и кексчетата, можем да предположим по към 10-15 грама добавена захар при всяко главно хранене. При това без да прибавяме в уравнението по-сложни (и калорични) осъществявания като торти, кремове, сладолед.

При тази консервативна сметка децата прибавят по още към 600 грама захар месечно (две хранения дневно с по 10 грама захар на всяко).

Междинните хранения като премия

Големи пакости в навиците на децата могат да се създадат с междинните хранения – преди обяд и следобедно. Тук главен проблем е съществуването на подобаваща – задоволително калорична, само че засищаща и уравновесена закуска, която да поддържа децата в техния комплициран ден – учене, спорт, игри.

Това са моментите с максимален риск. Шоколади, сладоледи, вафли – всички бързи въглехидрати се гълтам незабавно от децата. В един общоприет шоколадов десерт (около 90 грама) количеството захар е сред 40 и 50 грама.

В един сладолед (100 грама) – сред 30 и 50 грама. В две вафли – към 30 грама. Така на всяко междинно хранене детето е в положение да погълне по към 50 грама захар.

Закръглена и консервативна сметка за общо 50 грама захар от двете междинни хранения вкарва в детското тяло 1 500 грама захар – дублирам: кг и половина, захар на месец!

Да обобщим:

- с постоянното сокче – 700 гр.
- със сладката закуска – 700 гр.
- с нормалния десерт – 600 гр.
- с междинната закуска – 1500 гр

Общо

три и половина кг
захар на месец


При това с извънредно консервативно пресмятане и леко притваряне на очите по отношение на действителните стремежи и желания на множеството деца. Стряскащо е.

 Четири навика, които тъпчат децата с непотребна захар
© Asscociated Press

Какво да създадем

1. Заменете сока с вода (или айрян)

2. Подгответе се за закуска – приготвяйте авансово добра, хранителна закуска, в която по опция да няма захар

3. Въведете плодовете като десерт или се постарайте да избиете връзката – хранене-десерт, в случай че това е допустимо

4. Осигурете на детето плод за най-малко една междинна закуска. За втората се подгответе и пригответе/осигурете уравновесена храна, която даже и богата на въглехидрати, да не съдържа захар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР