Децата, които израстват в по-неблагоприятни квартали – което означава такива

...
Децата, които израстват в по-неблагоприятни квартали – което означава такива
Коментари Харесай

Кварталът може да повлияе на развитието на мозъка на децата

Децата, които израстват в по-неблагоприятни квартали – което значи такива с неприятно качество на жилищата, повече беднотия и по-ниски равнища на претовареност и обучение – демонстрират очевидно нарастване на мозъчната интензивност, когато гледат прочувствени лица на екран, съгласно ново изследване. Но е значимо да се означи, че тази реакция е вярна, единствено когато възрастните в тези квартали нямат и твърди, споделени способи за попречване на престъпността и насилието.

За да стигнат до тези открития, учените набират фамилии от квартали в Южен Мичиган с равнища на беднотия над междинните. След това употребяват функционален магнитен резонанс (fMRI), с цел да измерят мозъчната интензивност на подрастващите, до момента в който те гледат екран, на който се демонстрират лица с разнообразни израженията, разнообразни страсти. Фокусът е върху мозъчната интензивност в амигдалата – област на мозъка, виновна за различаване на закани и обработката на страстите.

Използвани са данни от преброяването на жителите на квартала за фактори като равнища на благосъстоятелност на жилища, % на фамилиите, живеещи под прага на бедността, и % безработни, с цел да се мери неравностойното състояние на квартала. След това молят случайно определени съседи на всяко семейство да отговорят на въпроси по отношение на обществените правила и навици в техните квартали, изключително във връзка с общите практики и настроения по отношение на предварителната защита на престъпността и насилието.

Те откриват, че младежи на възраст от 7 до 19 години, които живеят в квартали в по-неравностойно състояние, имат по-голяма реактивност в амигдалата към уплашени и ядосани лица. Но съседите, които споделят мощни обществени правила, като да вземем за пример споделеното вярването, че възрастните би трябвало да създадат нещо, в случай че децата се карат, наподобява компенсират този резултат. Това значи, че неравностойното състояние на квартала е обвързвано с реактивността на амигдалата, единствено когато съседите са имали по-непристрастно отношение към предотвратяването на насилието.

 MRI Location Amygdala up

Амигдалата

През 2020 година почти 6,4 милиона деца в Съединени американски щати са живели в квартали с равнища на беднотия от 30% или повече. Проучванията демонстрират, че младежите, израстващи в по-бедни квартали, са по-склонни да се показват по-зле в учебно заведение и да имат по-големи проблеми с психологичното здраве.

Неблагоприятните квартали основават по-високи опасности за децата, които опасности надвишават ресурсите или среда на фамилията. Това е по този начин, тъй като тези места усилват излагането на децата на насилствени закононарушения и физически рискове като замърсяване, токсични субстанции и улично придвижване и понижават достъпа до благоприятни условия за здравословна храна и висококачествени учебни заведения.

Изследване, дружно с други скорошни изследвания, акцентира, че неподходящото състояние в квартала може да „ влезе под кожата “ на детето. С други думи, може да се отрази на развиването му, като оформи структурата и функционалността на мозъка, в допълнение към засягането на други системи на тялото, като системата за реакция при стрес.

За страдание, изследванията демонстрират, че такива структурни фактори като къде се изградждат автомагистралите и по какъв начин са дефинирани границите на кварталите, могат да концентрират неподходящото състояние в съответни места. Това от своя страна затруднява съседите да изградят мощни взаимоотношения и правила. Така че, макар че съседите могат да работят за поощряване на по-положителна среда за децата, може да са нужни промени на политическо и локално административно равнище, с цел да им се помогне да процъфтяват в по-необлагодетелстваните си условия.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР