Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения транспорт,

...
Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения транспорт,
Коментари Харесай

Постъпленията от свръхпечалбите на Лукойл отиват за отстъпки в градския транспорт

Децата до 10-годишна възраст ще пътуват гратис в публичния превоз, а учениците и пенсионерите ще употребяват по-голяма отстъпка. Това заяви вицепремиерът и министър на превоза Христо Алексиев на брифинг в сряда.

Мярката ще влезе в действие на 1 февруари и ще продължи една година, а парите за нея ще дойдат от приходите от свръхпечалбите на нефтената рафинерия “Лукойл Нефтохим ” в Бургас.

Облагането на свръхпечалбите на нефтопреработвателните сдружения беше въведено в Европейския съюз през октомври. Българското служебно държавно управление употребява тези европейски правила като основа, с цел да предложи въвеждането на солидарна вноска върху свръхпечалбите на България сдружения в България, които преработват петрол.

Служебният кабинет сподели, че от събраните пари ще се изплащат обезщетения на потребителите на горива по сходство на отстъпката от 25 ст. на литър , въведена от последното постоянно държавно управление. Размерът на тази отстъпка би зависел от събраните доходи, споделиха тогава служебни министри.

Тогава в механизма, че “Лукойл Нефтохим ” в продължение на години години заявяваше, че работи на загуба, и единствено през 2021 година регистрира облага. Това би значело, че тя би заявила дребна или никаква свръхпечалба, а вноските върху нея не биха били задоволителни за обезщетения за горивата.

В сряда Алексиев заяви, че държавното управление е решило да вкара отстъпки за пътуването в публичен превоз на деца, възпитаници и студенти. Бюджетът на мярката е 73 млн. лв. , обезпечени “главно от свръхпечалбите ”, събрани от рафинерията в Бургас.

Мярката ще се отнася за публичния градски превоз и междуселищния превоз. Тя ще влезе в действие на 1 февруари и ще продължи до края на годината. Децата до 10-годишна възраст ще пътуват гратис, учащите - със 70% понижение вместо с досегашните 20%, а пенсионерите - с 40% вместо досегашните 20%.

По мотив механизма за обезщетения на потребителите на горивата, Алексиев сподели, че по подобен се работи.

„ Ние гледаме финансите и предпочитано работим за уязвимите групи. Със свободния финансов запас ще работим и по другата мярка за компенсиране на горивата с ваучери “, сподели Христо Алексиев.

В средата на януари Народното събрание одобри законови промени, които целят да обезпечат спомагателни приходи в държавния бюджет от “Лукойл ”. Те бяха по предложение на ГЕРБ и плануват да се полза свръхпечалбата на българската рафинерия, благосъстоятелност на съветската “Лукойл ”, която се получава от разликата на цената на съветския нефт и този от други производители. По думите на Христо Алексиев върху приложението на мярката още се работи

На 5 декември влезе в действие европейското вноса на съветски нефт. България получи изключение от ембаргото и може да продължи да внася съветски нефт. Това облагодетелства главно рафинерията “Лукойл Нефтохим ”. По-ниската цена на петрола от Русия обаче не въздейства директно на цените на горивата за потребителите.

Това се дължи на досегашната процедура на “Лукойл ” да работи – дъщерната компания на съветския „ Лукойл “ „ Литаско “, която е основана в Швейцария. Тя купуваше от съветския „ Лукойл “ недопечен нефт и го продаваше на рафинерията в България. След това купуваше назад модифицирания нефт и го продаваше на потребителите. Печалбите оставаха за основаната в Швейцария компания, а рафинерията в Бургас заявяваше, че работи на загуба.
 Как  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР