Децата, чиито родители откажат да бъдат тествани два пъти седмично,

...
Децата, чиито родители откажат да бъдат тествани два пъти седмично,
Коментари Харесай

Хибридното обучение - новата мъка за учители и ученици

Децата, чиито родители откажат да бъдат тествани два пъти седмично, остават на отдалечено образование от у дома. Все повече родители обаче питат по какъв начин тъкмо ще се реализират в този случай уроците - синхронно, както е сега, т.е. ще се организират онлайн в действително време, или асинхронно - пак по електронен метод, но без взаимоотношение в действително време.  Вариант в тази ситуация е хибридното обучение, при което децата от у дома наблюдават с камера това, което учат съучениците им в клас. Масово обаче учебните заведения нямат техническата опция за него , а за учителите тази алтернатива е доста трудоемка, свидетелстват шефове и преподаватели пред " Сега ".

Още при съобщаването на мярката с тестването на учениците като изискване за присъствено образование в общините в мрачно алена зона просветният министър Николай Денков уточни, че който не желае проби, ще може да задържи детето си в къщи, откъдето то да учи отдалечено. Тъй като много родители считат да откажат тестовете, е изцяло действителна хипотезата половината деца от един клас да учат присъствено, а другата половина - от разстояние. На въпрос по какъв начин ще бъдат осъществени по едно и също време присъствено и онлайн образование за тези класове, в случай, че учителите им са едни и същи, министърът обясни, че " на някои места може да се реализира хибридно (паралелно) образование, при което част от деца са в класната стая, другите са слушатели у дома " . Това става посредством

 

включване на камера в класната стая,

 

към която може да се причислят и децата, останали вкъщи. В този случай обаче те са единствено слушатели -  чуват урока, без да могат да задават въпроси и да вземат участие. 

От обясненията на акад. Денков стана ясно още, че приоритет ще са учениците, които се образоват присъствено. " Цялото изпитание е ориентирано в тази посока. Ако не може да се организира хибридно образование, тогава ще би трябвало учителите по-късно да имат занимания с децата " , съобщи още той. Масово обаче учители се чудят по кое време ще намерят време за в допълнение образование на всички деца, които останат вкъщи. 

" При нас съотношението на родителите, които са съгласни да тестваме децата им, и тези, които не са, е 50:50. Ако толкоз доста деца останат на отдалечено образование, ние имаме опция да им предложим хибридно образование и организационно да осигурим камери. Но това ще е доста мъчно за учителите, и за дребните възпитаници, които към момента нямат построени привички за учене ", споделя Мариета Христова, шеф на СУ " Васил Левски " в Елин Пелин. По думите й децата ще имат опция да се включват в часа дружно със съучениците си, само че действително това надали ще се реализира. Освен това, по този начин евентуално няма да може да се извърши и подзаконовата наредба, съгласно която онлайн часовете за децата от I до IV клас би трябвало да са по-кратки - 20 минути. " Всички се питаме и за успеваемостта на едно такова образование " , признава тя. Затова и от ден на ден учители повдигат въпроса за излизане в насилствена почивка, до момента в който броя на заболелите от короанавирус не понамалее.

" В момента при нас III клас е на ротация в онлайн образование, а I, II и IV клас са присъствено. Все още незнам по какъв начин ще действаме, в случай че всички излязат в отдалечено и за връщането им се желаят проби. На този стадий не сме обсъждали с родителите техните планове ", споделя Людмила Дерменджиева, шеф на Първо ОУ " Св. Кирил и Методий " в Гоце Делчев. Тя също споделя, че може да обезпечи на учениците си опция да следят уроците в действително време, само че това образование няма да е толкоз качествено, колкото на съучениците им в клас. " Проигравали сме този вид предходната година.  

 

Учителят и да е вълшебник да е, не може да обърне еднообразно внимание

 

и на децата в клас, и на тези вкъщи ", споделя тя. По думите й учебното заведение й има опция да предложи камери, които не просто са ориентирани към дъската, а наблюдават учителя и придвижването му в класната стая. В този случай обаче не е ясно дали това няма да наруши наредбите за отбрана на персоналните данни на децата, които се демонстрират на камерата.

" Ние имаме опция за хибридно образование, във всяка стая имаме плазма с високоговорители, само че едва ли в страната има 100 учебни заведения, които могат да провеждат такова . Неслучайно и в Европа то не се употребява доста, тъй като е много мъчно ", споделя шефът на 51-во училище в столицата Асен Александров. По думите му се чакат напътствията на МОН по какъв начин тъкмо да се реализира образованието за децата, които откажат тестване и си останат вкъщи - едно е да се каже, че те би трябвало да учат онлайн, което ще даде опция на училището да избере съответния метод, друго е да се каже, че образованието би трябвало да е " образование от разстояние в електронна среда ", което ще значи да се обръща особено внимание на учениците, останали да учат вкъщи, т.е. спомагателни занимания с тях, разсъждава той. " Навсякъде по света в случай че откажеш тест, поемаш отговорност за образованието на детето си. У нас - отново оставяме на учителите ", споделя още той.

Поради неналичието на подготвеност на доста места учениците, останали вкъщи, просто ще учат асинхронно, т.е. заран ще им се дават задания по другите предмети, след което те сами ще си учат уроците и пишат домашните денем. " Най-вероятно ще предложим асинхронно образование, такова, каквото предлагахме до момента на учениците, поискали по избор на родителя да учат отдалечено ", разяснява шефът на 119-то учебно заведение Диян Стаматов и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура. Във профила си във " Facebook " той разяснява, че на тези родители, които не желаят да тестват децата си, учебното заведение би могло да им обезпечи онлайн обучение с сведен брой часове - 3-5 седмично и то на групи. " Това е техен избор. Но, финансово нещата май ще станат леко страшни… в случай че това “забавление ” продължи по-дълго ", споделя той.

" От 2 години реализираме хибридно образование. М.г. 68 ученика се образоваха по този метод при нас ", разяснява пък шефът на 107-мо учебно заведение в столицата Данко Калапиш. Според него всички учебни заведения би трябвало да могат да образоват хибридно и в случай че не го вършат, то просто не желаят.

От МОН разясниха, че откакто станат ясни тестванията, които ще се вършат в учебно заведение, ще се дадат спомагателни инструкции и рекомендации на учебните заведения по какъв начин да провеждат образователния развой за децата, които останат вкъщи. За тях към този момент няма да важат досегашните условия за излизане в онлайн по избор на родителя - като подаване на заявление до шефа, приемане на разрешение за това от РУО-то, съществуване на технически условия вкъщи за дистанционно обучение, на информация за триумфа, отсъствията и ангажираността на ученика и така нататък " Хибридно ще образоват тези, които имат тази опция ", обявиха оттова.

 

В ОЧАКВАНЕ

Учители, възпитаници и родители са в трескаво очакване да схванат какви проби ще бъдат определени за допускане до присъствени учебни занятия. Здравното министерство към този момент разгласи поръчка за доставка на проби, като претендентите бяха 28. Очакваше се още в понеделник да бъде определена компания снабдител, с цел да може бързо да се пристъпи към подписване на контракт и доставка на тестванията по учебни заведения. До нощес обаче още няма определен снабдител. Не е ясно и дали ще може до 8 ноември да се направи цялата организация по доставка и пояснение на тестванията, с цел да могат тогава в клас да се върнат най-малките от I до IV клас.

" Институциите работят оптимално бързо за въвеждането на проби за COVID в учебните заведения. Нагласата е да се избере един вид проби. Поръчани са по-висококачествените проби. Те са сходни на тези в аптеката на външен вид, само че са с по-високото качество. Те ще бъдат правени или от родителите, или от учителите. Към разновидността с учителите вървим, единствено в случай че пробата е задоволително елементарен. Децата, най-малко от 3 до 4 клас, да могат да го вършат сами. Иначе, в случай че пробата е по-труден, ще би трябвало да се прави у дома ", разяснява просветителният министър.

" Ако вие желаете да си разболеете децата, може да ги пратите на учебно заведение, без да се преценявате с тестванията. Ако желаете да ги запазите, вие би трябвало да имате грижа за тях. Многократно обръщам внимание на това, че обстановката в София и другите огромни градове е извънредно рискова за децата. Това би трябвало да бъде разбрано от родителите. Не сме в обстановка, в която учебните заведения са безвредни, без обезпечен филтър на входа ", отговори проф. Денков на въпроса по какъв начин ще се подсигурява, че родителите правят съзнателно тестванията на децата си, в случай че те бъдат натоварени с тази задача.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР