Деца тичат по малък прашен площад между самоделни колиби и

...
Деца тичат по малък прашен площад между самоделни колиби и
Коментари Харесай

Как да живея в Сирия? Пръст ли да ям?

Деца тичат по дребен прашен площад сред самоделни колиби и играят футбол. Тук, в един от незаконните сирийски бежански лагери в ливанската котловина Бекаа, ситуиран единствено на няколко километра от сирийската граница, те рядко имат опция да играят, споделя АРД.

“Как да пребивавам? ”

Брезенти, картони - хората са се пробвали да изградят дом от нищото. Те са избягали от кървавата революция в Сирия и живеят в тези колиби от години. Те желаят да се върнат у дома, само че там “няма повече нито къщи, нито хора ”, споделя Сара пред организация “Ройтерс ”. Тя споделя за своите някогашни съседи – за тези, които са избягали, другите, които са починали, и третите - които са отишли да водят война. Сара и фамилията ѝ няма къде да се върнат – къщата им в Сирия е била разрушена. Затова не престават да стоят в Ливан. 

Около 14 милиона са сирийците, които е трябвало да изоставен домовете си поради войната. Повече от половината от популацията на Сирия е прокудено – живее на друго място в Сирия или отвън границите на страната. Голяма част от тях са точно в Ливан, изяснява немската медия. 

Икономическата рецесия в Ливан се задълбочава, а за хора като Сара става все по-трудно да изхранят децата си. Цените на питателните артикули в страната са нарастнали с 600%. „ Храним се единствено със зърнени храни и зеленчуци, друго не можем да си позволим, тъй като цените на месото, рибата и яйцата се покачиха доста мощно “, споделя мъжът на Сара Юсеф. Той обаче е признателен, че в Ливан най-малко имат нещо за ястие, до момента в който в Сирия 90% от хората живеят под линията на бедността.

Къщата на Салех в Сирия също е била разрушена. В родното му място към този момент няма нито пекарна, нито самун. “Как да пребивавам ”, пита той, “пръст ли да хапвам? ”. 

Ливан екстрадира бежанци

Избягалите от страната се боят и от диктатора Башар Асад. Защото на бежанците постоянно се гледа като на предатели. Правозащитните организации сигнализират, че от ден на ден сирийци, които са се завърнали, попадат зад решетките. Същевременно Ливан екстрадира хиляди. 

Бежански лагер в долината Бекаа, в ЛиванСнимка: Wael Hamzeh/dpa/picture alliance

Миналата седмица от “Амнести интернешънъл ” остро осъдиха дейностите на ливанските военни, откакто се появиха известия, че те са влизали по домовете на сирийски фамилии в страната и са депортирали тези, които са влезнали в Ливан незаконно или чиито разрешителни за престой са изтекли. “Изключително обезпокоително е, че армията взема решение ориста на бежанците, без да съблюдава справедливия одобрен ред и без да разрешава на застрашените от депортиране да търсят правата си пред съда. Никой емигрант не би трябвало да бъде връщан на място, където животът му е изложен на риск ”, споделят от организацията. 

Те мечтаят за Европа и се опасяват от връщане в Сирия

От “Амнести интернешънъл ” показват още, че имат данни за завърнали се в родината си сирийци, които са били подложени на “чудовищни нарушавания на човешките права ” като нелегално задържане, изтезания и друго малтретиране, в това число полов тормоз и изнасилвания. Макар да осъждат остро дейностите на ливанската страна, “Амнести интернешънъл ” приканват интернационалната общественост да се намеси и да помогне на Бейрут да се грижи за многочислените сирийски бежанци, които живеят на територията на Ливан. 

Малката страна е приела към 1,5 милиона сирийски бежанци, написа в тази връзка АРД и цитира сириец, който от боязън не желае да спомене името си. Мъжът споделя, че бежанците са преследвани по лагерите и принуждавани да се връщат назад в Сирия. Той, както и децата му, живеят от събиране на отпадъци. И мечтаят някой ден да заминат за Европа. „ В Германия очевидно е хубаво, там хората не живеят  в ламаринени бараки “, споделя дребната му щерка с тъжна усмивка.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР