Десният алианс на Италия изглежда ще спечели убедително парламентарно мнозинство

...
Десният алианс на Италия изглежда ще спечели убедително парламентарно мнозинство
Коментари Харесай

Орел, рак и щука: ЕС или Путин ще скара новите управляващи в Италия?

Десният алианс на Италия наподобява ще завоюва безапелационно парламентарно болшинство след изборите в неделя, само че трите съществени партии в него имат разнообразни позиции по значими области и това може да попречи на администрацията им в дълготраен проект. 

Reuters обобщи някои от главните евентуални източници на напрежение сред „ Италиански братя “ на Джорджа Мелони, „ Лига “ на Матео Салвини и „ Форца Италия “ на Силвио Берлускони.
Европа
Двете партии „ Италиански братя “ и „ Лига “ са измежду най-големите критици на Европейския съюз и нееднократно са призовавали в предишното Италия да напусне еврозоната. В същото време „ Форца Италия “ нормално се е представяла като умерена, проевропейска мощ. Мелони и Салвини не престават да подлагат на критика „ брюкселските бюрократи “ в речите си, само че до момента в който тя се опита да поеме по-умерена консервативна линия в последно време, токй остава нападателен към Европа.

Всичките три партии принадлежат към разнообразни групи в Европейския парламент: „ Форца Италия “ е в Европейската национална партия, „ Италиански братя “ е с консерваторите и реформистите, до момента в който „ Лига “ е в относително новата група „ Идентичност и народна власт “.

Когато ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, отговаряйки на въпрос за Италия, сподели предходната седмица, че Блокът разполага с „ принадлежности “ за справяне с държавни управления, които не зачитат полезностите на Европейски Съюз, Салвини жигосах нейните мнения като

срамна надменност “.

Мелони беше надалеч по-сдържана и само прикани Фон дер Лайен да бъде „ рационална “.
Украйна
Мелони се изрече изрично в поддръжка на твърдата линия против Русия, възприета от НАТО и Европейски Съюз, като даде обещание да резервира западните наказания и да продължи да изпраща оръжия на Киев.

Позициите на Берлускони и Салвини – и двамата постоянно изразявали възхищението си от Путин в предишното – са надалеч по-неясни. Лидерът на „ Лига “ прикани за нерешителност във връзка с глобите, до момента в който Берлускони провокира мини скандал в петък, когато сподели, че Путин е нахлул в Украйна, с цел да откри държавно управление от „ почтени хора “.
Бюджетът
Първата задача на новото държавно управление ще бъде да изготви бюджет за 2023 година Салвини приканва за нарастване на недостига с 30 милиарда евро, с цел да защищити фамилиите и бизнеса от възходящите разноски за сила, само че Мелони се опълчи на това, призовавайки за

внимание “ към обществените финанси.

Всеки съдружник има свои лични фискални оферти и някои от тях ще би трябвало да бъдат отхвърлени, с цел да се избегне утежняване на държавните сметки. „ Лига “ желае неотложно да приложи режим на плосък налог от 15% за независимо заетите лица, които печелят до 100 000 евро годишно, до момента в който „ Форца Италия “ упорства за повишение на минималните пенсии до 1000 евро на месец.
Преработка на Плана за възобновяване
„ Италиански братя “ споделят, че проектът за вложение на повече от 200 милиарда евро от европейските фондове за възобновяване след Коронавирус би трябвало да бъде поправен поради новите провокации, зараждащи след войната в Украйна, в това число възходящите цени на силата.

Берлускони даде поръчка за вероятни незначителни корекции, като сподели, че въпреки всичко би било „ нелогично и рисково “ да се желаят някакви основни проверки.
Доходите на жителите
Схемата за облекчение на бедността, известна като „ приход на жителите “, въведена през 2019 година, може да бъде различен източник на конфликти. Изборният манифест на „ Италиански братя “ приканва тя да бъде „ отстранена “, макар че през последните дни Мелони промени позицията си, заявявайки, че ще бъде непокътната за „ хора, които не могат да работят “. На другия полюс „ Форца Италия “ прикани тя да бъде увеличена, а непосредствен помощник на Берлускони прикани тя да бъде „ удвоена “ за най-бедните получатели.
Лични съперничества
Отношенията сред Мелони и Салвини постоянно се обтягаха, до момента в който партиите им прекосяваха през разнообразни стадии на развиване. Преди три години „ Лига “ събираше към 35% гласове, а „ Италиански братя “ – под 10%. Сега обаче втората е най-популярната в Италия, до момента в който поддръжката за „ Лига “ се срина. Ако Салвини оцелее като партиен водач, той ще би трябвало да откри метод да се опълчи на възходящата известност на Мелони, което евентуално ще провокира търкания.

Мелони пък ще се пробва да държи под надзор 85-годишния, от време на време променлив Берлускони.
Регионална автономност
„ Лига “ упорства да се дадат повече пълномощия на богатите северни райони – по случайност и последни замъци за партията. Според критиците подобен ход би означавал

разединение на богатите “.

Мелони сложи директния избор на държавен глава преди всичко в своя дневен ред. С това тя основава капацитет за конфликт по въпроса за целите на държавното управление във връзка с институционалната и конституционната промяна.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР