Десислава Минчева, кореспондент на bTV за европейските институции, описва във

...
Десислава Минчева, кореспондент на bTV за европейските институции, описва във
Коментари Харесай

Кошмарни 48 часа и 2 живота на косъм: Кореспондентка на bTV шокирана от български медици

Десислава Минчева, сътрудник на bTV за европейските институции, разказва във фейсбук трагичната история по какъв начин мъжът й бил на косъм от гибелта и след хиляди премеждия оцелява с помощта на съвършената организация и експерти в „ Пирогов “.
Ето какво написа тя в обществената мрежа:
„ Преди малко повече от 2 седмици прекосих през едни ужасни 48 часа, в които на два пъти чух: „ Състоянието е доста тежко, интервенцията ще е сложна. Няма гаранция, само че действаме незабавно! “.
Най-напред ставаше въпрос за мъжа ми, вторият беше за кучето ми.
Разказвам единствено най-важното с голямото предпочитание да съм потребна на някого, който рискува да мине по моя път и да вземе част от решенията, които аз трябваше да взема в миг на безспорна суматоха.
Това е моят опит, субективното ми мнение е и изрично не искам да върша систематизирания. Но пък нека съм потребна!
Грешка е да пробвате да транспортите в София – само че мисля, че е годно за цяла България – човек във очевидно сериозно положение, без да е ясна повода за това, с такси! В моя случай водачът на таксито сподели: „ парадокс е да ви закарам до Пирогов (моя бел.: намирахме се на 2 км 400 м!), тъй като, в случай че този човек почине в колата, ще би трябвало да попълняме доста протоколи. “
(Пак моя бел.: от няколко часа през днешния ден съм във Франция и незабавно ревизирах: водачите на таксита наложително имат базови знания за животоспасяващи дейности, както и могат да създадат преценка дали да работят, с цел да спасят живот или да алармират неотложно на незабавна момощ.)
В оня сериозен миг в София се молех на водача на такси да стигнем до което и да било незабавно поделение. Той се съгласи само за ИСУЛ, на 270 м от мястото, на което бях взела таксито.
Не зная дали единствено в събота 29 юли е било по този начин или в ИСУЛ по принцип си е по този начин, само че в нашия случай нямаше никаква преценка кой е незабавен пациент и кой не е. Преди нас имаше „ леко захапване, което е можело да бъде по-лошо “ и случай с кърлеж. Лекарят в незабавното поделение, чието име ще спестя, е хирург.
Шокирана бях, само че чудесно го чух да приказва за кърлежите и за острия перитонит. Т.е. той е знаел, че мъжът ми е с изострен перитонит (друг пациент във очевидно отлично положение се оплакваше от кърлежите).
Вероятно е знаел и че животът на този с острия перитонит е въпрос на минути, както щях да схвана малко по-късно в „ Пирогов “. Хирургът в ИСУЛ ни остави да чакаме кола за спешна помощ, с цел да ни закарат в друга болница, тъй като „ хирургията в ИСУЛ е в ремонт “.
Пациентът с кърлежите си потегли като описа анекдот. Ние чакахме кола за спешна помощ 56 мин. С изострен перитонит! Отлично знам каква е обстановката в „ Спешна помощ “ и какъв е броят на колите за спешна помощ в София.
Но скандалното за мен е, че никой (!) в ИСУЛ не ми сподели, че има частни коли за спешна помощ. Впоследствие се оказа, че половината от хората към мен, също като мен не знаеха за частните коли за спешна помощ. Нямам никаква визия какво е качеството на услугата им, само че може би могат да оказват помощ за избавяне на човешки животи. Може би е потребно да се знае…
Когато се появи линийка и направих вероятното, с цел да не губим още веднъж време, ни закараха до „ Пирогов “ и тогава всичко изглеждаше друго. Желязна организация и незабавни животоспасяващи дейности. Не зная дали в събота 29 юли попаднахме на хирурзи от международна класа или в „ Пирогов “ по принцип си е по този начин, само че тези лекари действаха стремително и избавиха човешки живот.
Завинаги оставате в сърцето ми и вечно сте част от фамилията ми, доктор Валентин Димитров, доктор Мартин Николов, доктор Деян Коруновски, доктор Мичев!
И тъкмо, когато мъжът ми изглеждаше по-скоро избавен, малко по-късно чух безусловно същата ужасяваща прогноза за положението на кучето ми. Все отново два перитонита за 48 часа…
Не зная дали е навсякъде, само че нито един (!) човек с животно към мен не ми повярва, че в Централна ветертирана клиника са избавили кучето ми. Да, правилно е, дълго ще се възвръщам финансово, само че ми избавиха кучето.
Разбирам изцяло и прегръщам мощно всички, които имат тежки мемоари от тази клиника, само че просто в моя случай лекарите бяха супер професионални. Цената е брутална, само че кучето ми сега спи върху мен и е супер.
С едно изключение на непосредствен човек от предишното ми, който е работил в „ Пирогов “ и не ми оказа помощ, всички хора, които срещнах през последните извънредно тежки две седмици, бяха ултра експерти, безпределно духовни и остават вечно в живота ми.
И доста значимо: велико е да имам неповторими сътрудници в bTV! Спасените животи дължа и на тях. Лукс е да имам цялостната поддръжка и помощ на сътрудниците ми.
Благодаря на всички, които ми помогнаха! Завинаги оставам признателна! Бъдете здрави! Имате обичта ми!
София, моят дом, моята цитадела! “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР