Десислава Атанасова ще има монолитна подкрепа за член на Конституционния

...
Десислава Атанасова ще има монолитна подкрепа за член на Конституционния
Коментари Харесай

Министър Славов: Деси Атанасова ще има монолитна подкрепа за КС. Да не си прави отвод за най-важното дело

Десислава Атанасова ще има монолитна поддръжка за член на Конституционния съд. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов в изявление за бТВ. Той уточни, че е значимо в Конституционния съд да влизат претенденти, които са обществено известни. Важно е да се види политическият и цивилен път, добави Славов. Той е безапелационен, че Десислава Атанасова не трябв пъкъла си прави отказ по делото в Конституционен съд за измененията в Конституцията. Съдът бе сезиран от президента Румен Радев.
Коментирайки попълването на състава на Конституционния съд, правосъдният министър Атанас Славов съобщи, че в случай че сега е депутат би подкрепил двамата претенденти за членове – Борислав Белазелков от ПП-ДБ и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.
Важно е в дебата, който ще се води за Конституционния съд, да е ясно какъв ще е залогът – политическият, гражданският и институционалният залог, разясни Славов.
Според него двамата претенденти за Конституционния съд показват позицията на парламентарното болшинство и ще получат поддръжка. Важно е в идното чуване на претендентите, всички въпроси, които вълнуват обществото, да бъдат заложени – по отношение на стаж, опит, по какъв начин ще се оправят с един възможен политически напън, добави Атанас Славов.
„ От скамейката на Народното събрание, да облечеш тогата и да влезеш на банката като парламентарен арбитър няма да е лесна задача, само че всеки добър експерт може да постави границата. Има положителни образци от хора, които са влезнали от политиката в Конституционния съд и са били положителни в работата си “, разяснява Славов, съгласно който и Белазелков, и Атанасова са положителни претенденти за Конституционен съд.
За мен е значимо правосъдната промяна да бъде довършена, като има явен ангажимент по новия Закон за правосъдната власт, разгласи още правосъдният министър, отговаряйки на въпрос дали ще резервира поста си при ротацията на министър председателите Денков и Габриел. Той разгласи, че разчита на поддръжката на Народното събрание за приемането на измененията в правосъдните закони, които предстоят да се одобряват в Народно събрание.
Славов акцентира, че дали ще остане или не в идващото ротационно държавно управление зависи от премира и от вицепремиера. Славов вижда и усеща поддръжката на държавното управление за реформаторските старания, които поставя.
Правосъдният министър се надява главният корпус от конституционните промени да получат поддръжка и отбрана от Конституционния съд. Няма по какъв начин да предреша едно основно конституционно дело, само че в случай че обърнете внимание на съдиите, които са избрани да са докладчици, съм уверен в професионализма на съдиите, разяснява Славов.
Той изясни, че тематиката за двойното поданство е огромна тематика, само че когато самият народ е решил, че двойните жители могат да бъдат освен част от изборния корпус, а да имат пасивно изборно право, преценката би трябвало да бъде почетена.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР