Деси ВЕЛЕВАСтоличната община очаква държавата да й предостави 228 млн.

...
Деси ВЕЛЕВАСтоличната община очаква държавата да й предостави 228 млн.
Коментари Харесай

Фандъкова чака 228 млн. лева от държавата за градския транспорт

Деси ВЕЛЕВА

Столичната община чака страната да й даде 228 млн. лв. за спасяването на градския превоз на София. 178 млн. лв. от тази сума би трябвало да е държавната дотация за тази година, а останалите са за покриване на загубите на трите транспортни общински сдружения за 2021 година, считат хората на кмета Йорданка Фандъкова. Исканията бяха показани от общинския консултант на ГЕРБ Зафир Закров, колежката му от групата на партията и синдикален водач в КНСБ Екатерина Йорданова, от ръководителя на комисията по превоз в СОС Карлос Контрера (ВМРО) и Иван Кирилов от КТ " Подкрепа ". И четиримата описаха тежкото финансово положение на градския превоз на София, като отхвърлиха да поемат отговорност за него. Според съветниците рецесията се дължи единствено на пандемията и високите цени на силата, проблемите не зависели от институциите. Затова ръководещите в общината сложиха ултиматум на страната и дадоха съответни планове, съгласно които допреди две години транспортните сдружения не са имали проблеми с приходите си. От общината увериха, че превозът се реформира и усъвършенства, само че не дадоха съответни образци какво тъкмо са създали до момента.

От общината се оплакаха и от размера на досегашното държавно субсидиране на превоза, което било едвам едно към пет по отношение на общинския дял и по този начин централната власт дала 30 млн. лв. за бранша, а общината - останалите 150 млн. лв..

На брифинга бяха отправени две закани, в случай че не се отпусне държавна помощ. Съветниците предизвестиха, че може да разредят рейсове, тролеи и метро, а синдикатите - че ще изкарат чиновниците на улицата. Не стана ясна обаче точната причина за готвения митинг в този миг, защото във всички отчети на съветници от ГЕРБ до момента изрично е записано, че първо се дават заплати на работещите и неизплатени суми няма.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР