Десетте екстремни климатични проявления, причинили най-големи икономически щети през 2021

...
Десетте екстремни климатични проявления, причинили най-големи икономически щети през 2021
Коментари Харесай

Десетте "най-скъпи" природни бедствия са причинили щети за 170 млрд. долара

Десетте рискови климатични проявления, предизвикали най-големи стопански вреди през 2021 година, са засегнали милиони хора по света и са " коствали " 170 милиарда $. Най-силно финансово отражение са имали ураганът Айда, блъснал Съединени американски щати през август, и наводненията в Европа през юли, твърди отчет на благотворителната организация Christian Aid, представен от английската Военновъздушни сили.

В огромната си част естествените бедствия са били свързани с климатичните промени. В доста небогати райони те са довели до всеобща евакуация на популацията и до огромни опустошения.
Отражението на климатичните промени
Един от създателите на проучването - доктор Фридрих Ото, по-рано тази година написа в обществените мрежи, че всяка топлинна вълна сега е станала " по-вероятна и по-интензивна " поради породените от човешката активност климатични промени. Все повече научни доказателства демонстрират и, че бурите и ураганите също се променят под въздействието на световното стопляне.

Според Christian Aid ураганът Айда в Съединени американски щати е бил най-унищожителното във финансов аспект климатично проявяване през тази година. Заради него са били евакуирани хиляди поданици на Луизиана, а няколко щата са били наранени от мощни дъждове. Жертвите са 95 души, а икономическите загуби се пресмятат на 65 милиарда $.
Реклама
Второто " най-скъпо " естествено злополучие са били наводненията в Германия, Франция и други европейски страни през юли. Над 240 души са починали, а вредите са за 43 милиарда $.

По-голямата част от климатичните проявления в отчета са се случили в развитите страни. Това е, тъй като е по-лесно да се изчислят икономическите загуби от исковете към застрахователите, а те нормално са налични в по-богатите страни, в които хората могат да си разрешат да застраховат домовете и бизнеса си.
Призив за увеличение на помощите за бедните страни
Според застрахователната компания Aon тази година е четвъртият път за пет години, когато световните естествени бедствия са " коствали " над 100 милиарда $. Докладът също по този начин отбелязва доста други климатични проявления, при които финансовите измерения са сложни за определяне, само че отражението им върху популацията е било значително. Наводненията в Южен Судан са принудили над 800 000 души да изоставен домовете си, а 200 000 е трябвало да избягат от циклона Тауктае, блъснал Индия, Шри Ланка и Малдивите през май.

Докладът акцентира потребността от увеличение на напъните за ограничението на излъчванията от въглероден диоксид, с цел да се понижат бъдещите рискови събития, свързани с климата. Освен това създателите му приканват за събирането на повече помощи за бедните страни, които са наранени от огромни финансови загуби.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР