Десетокласниците ще се потят над тест с 23 задачи на

...
Десетокласниците ще се потят над тест с 23 задачи на
Коментари Харесай

Десетокласниците ще се потят над 23 задачи

Десетокласниците ще се потят над тест с 23 задания на националното външно оценяване по български език и литература, излиза наяве от оповестените модели на уеб страницата на просветното министерство. Изпитът на гимназистите, който се организира за първи път, ще включва материал от 8-и, 9-и и 10-и клас.

Матурата ще включва 14 задания с избираем и 6 с къс свободен, написа " Монитор ". За да се оправят с въпросите от частта по български, учениците би трябвало да разграничават типовете функционални стилове всекидневен, живописен, теоретичен, официално-делови, публицистичен и да разпознава особеностите в тях, да борави със залога на глагола, да е осведомен с правописната, пунктоационна и лексикална норма. За въпросите със свободен отговор по материала по литература пък би трябвало да са осведомени с създателите и творбите от интервала на Възраждането, когато са творили Паисий, Ботев и Славейков, и стигнат до годините след Втората международна война и Димитър Димов, Николай Хайтов и Йордан Радичков. Например, десетокласниците би трябвало да изберат от четири вероятни отговора в кой интервал е творбата на Гео Милев „ Септември “ или пък преобразуват в страдателен залога на глагола в изречение. В матурата са включени още три задания. Едната е за редактиране на текст, другата за с уголемен свободен отговор, където ще пишат теза в 4-5 фрази. Последната е за основаване на текст- обобщение на теоретичен, медиен или фрагмент от разказвателен текст, заявление или CV. Изпитът ще трае 90 минути, а за за учениците със специфични просветителни потребности ще има в допълнение време.

С толкоз време ще разполагат и за матурата по математика. Тя обаче ще бъде със 17 задания. От тях 15 с избираем и 2 задания с уголемен свободен отговор, които би трябвало да бъдат напълно решени. Учениците могат да употребяват свитък с формули.

В модела на изпита по български език и литература в 7-и клас няма промени и учениците ще имат 24 задания. Разликата е, че тази година в изпита влизат и изучаваните в шести клас творби и гимназистите. Така към миналогодишните 12 творби, част от които са „ Една българка “ и „ По жицата “, се прибавят още 8, измежду които „ Отечество общително, по какъв начин хубаво си ти!, „ Художник “ и „ Серафим “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР