Десетминутно тичане с умерена интензивност оказва положително въздействие върху психичното

...
Десетминутно тичане с умерена интензивност оказва положително въздействие върху психичното
Коментари Харесай

Десетминутно тичане допринася за по-добро настроение и психично здраве

Десетминутно бягане с умерена активност оказва позитивно влияние върху психологичното здраве и усъвършенства настроението, сочат данни от проучване на японски експерти, представени от електронното издание "Медикъл експрес ".

Учени от университета в град Цукуба открили, че този тип физическа интензивност усилва притока на кръв към част от мозъка, която има значима роля при управлението на настроението и на изпълнителните функционалности.

Изследователите употребявали за задачите на изследването известен тест, отчитащ бързината, с която работи мозъкът, а също по този начин заснемали измененията в неговата интензивност, до момента в който участниците изпълнявали сложени им задания. В изследването взели присъединяване 26 доброволци.

Резултатите демонстрират, че след 10 минутно тичане с умерена активност доста се понижава времето за реакция спрямо това преди тичането. Освен това участниците споделят, че им се е подобрило настроението.

Това изобретение може да способства за създаването на по-широк набор от рекомендации за лекуване на психологичното здраве, счита професор Хидеаки Соя, съавтор на проучването.

Доказано е, че от физическата интензивност има доста изгоди и една от тях е, че води до възстановяване на настроението, само че при предходни изследвания главно се учеше въздействието на каране на велосипед, означават японските експерти. Те обаче акцентират, че би трябвало да бъдат направени от изследвания.

Данните от проучването са разказани в профилираното издание "Сайънтифик рипортс ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР