Десетки загинаха при пожар в пренаселения индонезийски затвор в Тангеранг,

...
Десетки загинаха при пожар в пренаселения индонезийски затвор в Тангеранг,
Коментари Харесай

Огнен ад в претъпкан затвор в Индонезия, 41 жертви и десетки ранени

Десетки починаха при пожар в пренаселения индонезийски затвор в Тангеранг, провинция Бантен, на 20 км от столицата Джакарта. Има огромен брой потърпевши, които са приети в болница.

Огънят към този момент е сподавен, а всички пандизчии са евакуирани, съобщи Ройтерс.

" При пожара са починали 41 пандизчии " , разгласи министър от държавното управление, който добави, че са били ранени още десетки. Първоначалната версия за експлоадиране на огъня е нередовност в електрическата апаратура.



Пожарът, най-смъртоносният в страната, откогато 47 починаха при злополука във фабрика за фойерверки през 2017 година, е избухнал в 1:45 часа сутринта локално време в блока на пандиза, посочи индонезийският правосъден и правозащитен министър Ясона Лаоли, откакто посети местопроизшествието.

 Пред входната врата на пандиза
Пред входната врата на пандиза
Снимка: AP/БТА

" Ние работим дружно със съответните органи, с цел да проверяваме аргументите за пожара и, несъмнено, да формулираме тактики за предварителна защита, тъй че тежки произшествия като тази да не се повтарят още веднъж ", се показва в изказване на министъра.

Двама от починалите са задгранични жители, по един от Южна Африка и Португалия.

Лаоли удостовери, че пандизът е работил със свръхкапацитет, когато пожарът е избухнал. По това време килиите били заключени, означи министърът, само че защото огънят е бушувал неконтролируемо, " някои стаи не могли да бъдат отворени ".

 Служители и служители на реда охраняват основната входна врата на пандиза Тангеранг
Служители и служители на реда охраняват основната входна врата на пандиза Тангеранг
Снимка: AP/БТА

По-рано говорителка на отдела за пандизите в министерството заяви, че 122 души са били арестувани за наркопрестъпления в затворнически блок, издигнат за 38 души.

Известно е, че пандизите в Индонезия са пренаселени, като специалисти споделят, че този феномен се дължи частично на акцента върху лишаването от независимост, а не на рехабилитацията на наказаните за закононарушения, свързани с опиати според строгите закони на страната за опиатите.

Д-р Хилвани от Общата болница в Тангеранг означи, че някои от телата са били толкоз тежко обгорели, че не могат да бъдат разпознати.

Местни медии цитират полицейски отчет, в който се споделя, че 73 души са получили леки пострадвания.

" Първоначалното съмнение е, че това се дължи на късо съединяване в електрическото зареждане ", сподели представителят на полицията Юсри Юнус.

 Вероятно късо съединяване на ел. истаналацията е провокирала пожара
Вероятно късо съединяване на ел. истаналацията е провокирала пожара
Снимка: AP/БТА

Електрическата апаратура в пандиза не е била осъвременена от 1972 година, когато е издигнат пандизът, посочи министър Ясона.

В пандиза в Тангеранг, промишлен и индустриален център в покрайнините на Джакарта, са настанени общо над 2000 пандизчии, което надалеч надвишава потенциала му от 600 души съгласно данни на държавното управление към септември.

Леополд Сударионо, криминалист и докторант в Австралийския народен университет, съобщи, че пренаселеността също по този начин е усложнила опитите за евакуация. В пандиза е имало единствено петима пазачи, които работели на една промяна, с цел да охраняват затвор с 2 079 души.

 Снимка: AP/БТА

Началникът на пандиза към този момент не е коментирал във връзка със съотношението на пандизчиите към защитата, нито потенциала на оборудването. Говорителят на отдела за пандизите в правосъдното министерство обаче сподели, че 13 охранители са били дежурни в оборудването по време на пожара.

През последните години в Индонезия имаше няколко смъртоносни пожара. Освен пожара във фабриката за фойерверки в Тангеранг през 2017 година, при пожар през 2019 година във фабрика за кибритени клечки в Северна Суматра починаха 30 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР