Президентът на Русия Владимир Путин пристигна във виетнамската столица Ханой

...
Президентът на Русия Владимир Путин пристигна във виетнамската столица Ханой
Коментари Харесай

Приятелство, което не умира: Путин пристигна във Виетнам след визитата в Северна Корея

Президентът на Русия Владимир Путин дойде във виетнамската столица Ханой на втората спирка от източноазиатската си обиколка.

19 юни 2024, 19:09

Путин и Ким Чен-ун се повозиха на съветска лимузина из Пхенян

Пътуването, което идва след обилното му посещаване в Северна Корея, се пояснява като проява на дипломатическата поддръжка, на която Русия към момента се радва в този район, отбелязва Би Би Си.

Съединените щати разкритикуваха визитата като обявиха, че дава платформа на президента Путин да разпространява своята нападателна война в Украйна.

Виетнам към момента цени историческите връзки, които има с Русия, даже когато работи за възстановяване на връзките си с Европа и Съединени американски щати.

Надвиснала над дребен парк в Ба Дин, политическия квартал на Ханой, петметрова скулптура на Ленин изобразява съветския бунтовник в героична поза. На рождения му ден всяка година делегация от висши виетнамски чиновници тържествено поставя цветя и прекланя глави пред статуята, подарък от Русия, когато към момента беше Съветски съюз.

Връзките на Виетнам с Русия са близки и датират от доста десетилетия, до жизненоважната военна, икономическа и дипломатическа поддръжка, оказана от Съветския съюз на новата комунистическа страна в Северен Виетнам през 50-те години на предишния век.Виетнам разказва връзката им като „ изпълнена с преданост и признателност “.

След като Виетнам нахлу в Камбоджа през 1978 година, с цел да смъкна режима на алените кхмери, страната беше изолирана и глобена от Китай и Запада и мощно зависеше от руската помощ.

Днес стопанската система на Виетнам е трансформирана посредством консолидираното й в международните пазари. Русия изостана доста зад Китай, Азия, Съединени американски щати и Европа като търговски сътрудник. Но Виетнам към момента употребява най-вече съветско военно съоръжение и разчита на партньорства с съветски петролни компании за изследване на петрол в Южнокитайско море.

Нахлуването на Русия в Украйна сложи Виетнам пред дипломатическо предизвикателство. Тя избра да се въздържи при другите резолюции на Организация на обединените нации, осъждащи дейностите на Русия, само че все пак поддържа положителни връзки с Украйна и даже изпрати известна помощ на Киев. Те също споделят завещание от руската епоха; хиляди виетнамци са работили и учили в Украйна.

Всичко това е в сходство с дългогодишните правила на външната политика на Виетнам да бъдеш другар с всички, само че да избягваш всички публични съюзи - това, което управлението на комунистическата партия в този момент назовава „ бамбукова дипломация “.

Ето за какво Виетнам с такава подготвеност усъвършенства връзките си със Съединени американски щати, страна, против която нейните по-стари водачи водиха дълга и разрушителна война, в полза на търсенето на доходоносни пазари за виетнамския експорт и балансирането на околните си връзки с гигантския комшия Китай.

Съединени американски щати възразиха против формалното посещаване на президента Путин във Виетнам с претекста, че то подкопава интернационалните старания за изолирането му, само че надали може да бъде ненадейно. Освен специфичните исторически връзки с Русия, публичните настроения във Виетнам по отношение на войната в Украйна са по-амбивалентни, в сравнение с в Европа.

Колко дълго Виетнам поддържа своето другарство с Владимир Путин не е толкоз ясно. Тя към този момент търси различни източници на военно съоръжение, само че прекратяването на сегашната й взаимозависимост от Русия ще отнеме години.

Поредица от оставки на високо равнище в комунистическата партия неотдавна допускат интензивно вътрешно съревнование за идващото потомство водачи и, евентуално, за това в каква посока ще поеме страната. Но към момента не се приказва за занемаряване на упоритостта да сме другари на всички и врагове на никого.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР