Десетки ученици и няколко учители от различни градове остават у

...
Десетки ученици и няколко учители от различни градове остават у
Коментари Харесай

Очаквано - коронавирус в няколко училища у нас

Десетки възпитаници и няколко учители от разнообразни градове остават вкъщи, поради ковид, единствено два дни след началото на новата образователна година.

Положителни проби за COVID-19 към този момент има в учебни заведения в София, Русе, Стара Загора и Ловеч. Образователният министър Красимир Вълчев предвижда - всеки ден се чакат сред 10 и 15 нови инфектирани учители и възпитаници.

Близо 80 деца от столичното 55-то учебно заведение би трябвало да преминат през PCR проби за COVID-19, откакто са били в контакт с някои от осемте инфектирани учителки. Готовите досега проби са негативни. Тестването ще продължи и на следващия ден, отблязва NOVA.

Под карантина са и над 40 възпитаници от Стара Загора, поради техен съученик, дал позитивна проба. Подобна е обстановката и в Русе - откакто през вчерашния ден стана ясно, че 16-годишен възпитаник от Математическата гимназия е с ковид. В Ловеч с инфекцията е учителка на второкласници - тя не е била контактна с децата, само че се е срещала със свои сътрудници. 

Повечето родители  признаха, че са обезпокоени от обстановката, само че няма да стопират децата от учебно заведение

„ Това не е нещо, което е ненадейно. Просто беше ясно, че когато стартираме да събираме толкоз хора на едно място, колкото и да има ограничения и да ги разделим, постоянно има риск ”, сподели Дончо Ангелов.

„ Всички деца желаят да се върнат в учебно заведение и да си водят един естествен образователен развой ”, разяснява Нели Михайлова.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е безапелационен - към този момент образователният развой не е заплашен. „ Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме заболели.

Ако имаме по 200 болни дневно, сред 10 и 15 най-малко ще бъдат учители и възпитаници. Тези, от първите дни, няма по какъв начин да са се заразили в учебно заведение, създали са го в друга среда. Може би учителите, които са почнали по-рано работа взаимно са се заразили ”, сподели той.

.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР