Десетки сигнали са регистрирани до днешния час в 17-ти Районната

...
Десетки сигнали са регистрирани до днешния час в 17-ти Районната
Коментари Харесай

Избирател се жалва от член на комисия заради жеста ще се гръмна

Десетки сигнали са регистрирани до днешния час в 17-ти Районната изборна комисия - Пловдивски. Голяма част от тях касаят остъстващи членове на изборни комисии, други пък са за пропаганда и нарушавания в изборния развой. Малко обаче от жалбите са почетени, пише TrafficNews. 

Един от най-куриозните сигнали е подаден на електронната поща на 17-ти РИК. В него се твърди, че евентуално член на комисия е дал отговор с саркастичен жест на жена, която задала въпрос. 

„ Привет, бих желала да подам своето недоволство по отношение на провеждането на избори 14.11.2021 година, като стартира с това, че при задаването на въпроса ми дали бих могла да гласоподавам на книжен притежател, получих саркастичен отговор от сорта на това, че било по-бързо и елементарно машинното гласоподаване, последван от жест, който засяга изявлението,, Идва ми да се гръмна! ‘’ (въпросната госпожица). 

Използват телефоните си по време на гласоподаване, което мисля, че би трябвало да е неразрешено!

Не се съблюдават и противоепидемичните ограничения, в акуратност въпросните госпожици не носеха своите защитни маски.

При направената им забележка даже си разрешиха борба по отношение на мен, вместо да замълчат и вземат поука, при видно позволени всички нарушавания от тяхна страна. “, пише в сигнала. 

В постъпилото електронно писмо обаче не просто не са посочени идентифициращи данни за лицето, подаващо сигнала, само че и не проличава да е разпознато лицето, правещо жеста с ръка " револвер ".

Предвид това, комисията намира, че по този начин постъпилият сигнал е неизвестен, заради което не следва да бъде обсъждан.

Дори обаче забърканите - подаващия сигнал и обекта му, да бяха известни - нарушението на изборното законодателство няма. 

Някои от другите сигнали са за сложени пропагандни материали наоколо до секции в Кричим и в село Чалъкови, за което са разпоредени инспекции. 

Друго недоволство гласи, че в секция в Асеновград, се позволяват гласоподаватели да гласоподават без забележими увреждания с компаньон, както и че придружителите не се вписват в листата за регистриране на придружителите. Твърди се още, че членовете на СИК не изискват документ за идентичност на придружителите, а по този начин също и че членовете на комисията оказват помощ на гласоподавателите да гласоподават като правят дейности вместо тях.

Заради сигнала член на РИК 17 е провел телефонен диалог с ръководителя на секцията, който  показал, че все още на осъществяване на диалога има дали своят вот 3 лица с компаньон, които са вписани в листата за регистриране на придружителите. Отрича членове на комисията да са правили дейности по гласоподаване вместо гласоподавателите. От РИК не са почели сигнала, само че припомнят, че:

1. Придружителите следва да показват документ за идентичност и да се вписват в листата за придружителите, където придружителят следва да се подпише.

2. Едно лице може да бъде компаньон на не повече от двама гласоподаватели. 

17 РИК е наредил кметът на село Красново Красново Истилянов неотложно да бъде изведен от секция в обитаемото място. Това е станало след сигнал, че Истилянов неведнъж следи какво се случва на екрана на машината по време на гласоподаване и прави пропаганда пред секцията.

С оглед изложеното в жалбата Районна изборна комисия Седемнадесети избирателен регион – Пловдивски смята, че е позволено нарушаване на наредбите на Изборния кодекс, доколкото не се позволява наличието на други лица в изборното помещение по време на практикуване на вота, както и че не се позволява предизборна пропаганда 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

Поради това е указано на състава на секционна изборна комисия неотложно да изведе от изборното помещение лицето Цвятко Истилянов, като при нужда и със съдействието на органите Министерство на вътрешните работи и да се предизвести да не прави предизборна пропаганда пред изборната секция, защото прави нарушаване на Изборния кодекс и носи административно – наказателна отговорност.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР