Десетки хиляди словаци протестираха срещу плана на левия премиер популист

...
Десетки хиляди словаци протестираха срещу плана на левия премиер популист
Коментари Харесай

Протести в 31 словашки града срещу кабинета на Фицо

Десетки хиляди словаци стачкуваха против проекта на левия министър председател популист Роберт Фицо да внесе промени в Наказателен кодекс и да закрие службата на специфичния прокурор, който проверява огромни закононарушения и корупция. Протестите се разпространиха в 31 града, което е в пъти повече спрямо предходната седмица.

Митинги имаше и в непознати страни, в които живеят словашки емигранти.

Планът, утвърден от съдружното държавно управление на Фицо, включва унищожаване на специфичната прокуратура, която се занимава с закононарушения като подкупи, проведена престъпност и тероризъм. Тези каузи ще се поемат от прокурори в районни прокуратури, които не са се занимавали с такива от 20 години.

" Сто дни бяха пропилени за страната ни. Управлявани сме от хора, пристигнали от предишното. Те тровят сегашното и крадат бъдещето ни. Нашето бъдеще ", споделя Михал Симечка – водач на партия „ Прогресивна Словакия “.

Промените в Наказателния кодекс включват и понижаване на наказванията за корупция и някои други закононарушения, в това число опция за условни присъди, както и доста редуциране на периода за отминалост.

Парламентът на Словакия разисква законопроекта, само че ръководещата коалиция утвърди бърза процедура за утвърждение на измененията и ограничение на времето за разискване. Гласуването може да се състои още другата седмица. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР