Десетки хиляди жени в Исландия, включително министър-председателката Катрин Якобсдотир, стачкуваха

...
Десетки хиляди жени в Исландия, включително министър-председателката Катрин Якобсдотир, стачкуваха
Коментари Харесай

Служителка на Google ще получи над 1 млн. долара по дело за полова дискриминация

Десетки хиляди дами в Исландия, в това число министър-председателката Катрин Якобсдотир, стачкуваха тази седмица  под лозунга " Това ли наричате тъждество? ", за са привлекат вниманието към продължаващата разлика в заплащането на дамите и мъжете и половото принуждение.

На този декор служителка на управителна служба в софтуерния колос Гугъл завоюва правосъдно дело против компанията за сексистка политика при определянето на заплатите и покачванията. 

Юлкю Роу, която е от турски генезис, ще  получи обезщетение в размер на 1,15 млн. $ за нанесени морални вреди, отплата за напрежението и страданието, оповестява турското англоезично издание Hürriyet Daily News.

Роу, която стартира работа в Гугъл през 2017, насочи обвиняване, че й е препоръчана по-ниска заплата, в сравнение с сътрудниците ѝ мъже на сходни позиции, както и че компанията е наемала по-малко опитни и по-малко квалифицирани претенденти от мъжки пол на по-високи позиции.

Тя също по този начин твърди, че опциите ѝ за покачване са били възпрепятствани, защото е изразила угриженост по отношение на дискриминационните политики на компанията във връзка с пола. Гугъл отхвърли тези изказвания, но след разискване от осемчленно жури, компанията беше приета за виновна и наказана да заплати обезщетение. Съдебните заседатели откриха, че софтуерният колос не е нарушил политиките си за възнаграждение, само че е взел участие в практики, учредени на пола, във връзка с покачванията.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР