Десетки хиляди исландски жени стачкуват във вторник срещу неравенството между

...
Десетки хиляди исландски жени стачкуват във вторник срещу неравенството между
Коментари Харесай

Жените в Исландия стачкуват за равностойно заплащане и край на сексуалното насилие

Десетки хиляди исландски дами стачкуват във вторник против неравенството сред половете, заяви Ройтерс. Сред тях е и министър-председателката Катрин Якобсдотир .

Това е първата целодневна стачка на исландски дами и небинарни хора от 48 години насам. През 1975 година 90% от исландските дами стопират работа в символ на митинг против неравенството сред половете.

Освен министър-председателя ще вземат участие работнички от риболовната промишленост, учители, медицински сестри и доста други. Под лозунга " Това ли наричате тъждество? " те желаят да привлекат вниманието към продължаващата разлика в заплащането на дамите и мъжете и необятно публикуваното полово принуждение.

" Стремим се да притеглим вниманието към обстоятелството, че ни назовават парадайс на равенството, само че към момента има неравноправие сред половете и незабавна потребност от дейности ", сподели Фрейя Стейнгримсдотир , уредник на стачката и шеф по връзките на Исландската федерация на държавните чиновници.

" Женските специалности, като да вземем за пример здравните услуги и грижите за деца, към момента са подценени и доста по-ниско платени ", сподели Стейнгримсдотир пред Ройтерс.

Министър-председателят Катрин Якобсдотир сподели пред исландските медии, че има намерение да взе участие в стачката и да не отива на работа.

Исландия се счита за една от най-прогресивните страни в света във връзка с равенството сред половете. За 14 следващи години страната е отпред в класацията на Световния стопански конгрес за разликите сред половете.

По данни на статистическата работа на Исландия в някои браншове и специалности дамите печелят с най-малко 20% по-малко от исландските мъже. Според изследване на Исландския университет 40% от исландските дами са претърпели учредено на пола принуждение, както и полово принуждение през живота си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР