Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, установили се да живеят

...
Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, установили се да живеят
Коментари Харесай

Проблем: гонят ли българите от UK?

Десетки хиляди жители на Европейския съюз, открили се да живеят в Обединеното кралство, могат да изгубят правото си на престой откакто са пътували до родните си страни по време на пандемията от ковид, само че са били възпрепятствани по една или друга причина да се върнат в точния момент, демонстрира отчет, представен от вестник " Индипендънт " и БНР.

Правозащитниците се притесняват, че мнозина с желание да се завърнат в домовете и работата си във Англия са изгубили това си право, тъй като не са били в положение да се върнат назад в границите на 6 месеца по времето, когато Европа бе обхваната от строги здравни ограничавания и пътуванията сред страните съвсем замря, написа " Индипендънт ".

В наредбите на Министерството на вътрешните работи е записано, че неявяване повече от 6 месеца от страната вследствие на пандемията " не би трябвало " да се отрази върху молбата за краткотраен статут на уседналост, само че гаранции се дават единствено на тези, чието завръщане е било забавено, тъй като са се разболели от COVID-19, били са в карантина или са били изследвани.

Отсъствие над 12 месеца значи, че всяко предходно престояване към този момент не може да се употребява при подаване на заявление за подобен статут.

В отчета е посочен случай с българка на име Анна, която пристигнала във Англия за първи път с колегата си през 2016 година, с цел да работи във плантация, а по-късно се открила и си намерила работа в Манчестър.

Двамата се завърнали в България малко преди началото на пандемията предходната година, с цел да роди Анна, само че поради ситуацията не са съумели да се върнат преди януари тази година.

В резултат, отсъствайки повече от 6 месеца и пропускайки датата 31 декември за начало на нов интервал на престояване, те изгубват правото си да аплайват за краткотраен статут на уседналост, макар че са били в Обединеното кралство изцяло законно, работили са и са плащали налози в продължение на няколко години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР