Десетки български малки и средни предприятия (МСП) вече са се

...
Десетки български малки и средни предприятия (МСП) вече са се
Коментари Харесай

Малки и средни фирми стимулирани чрез международни събития

Десетки български дребни и междинни предприятия (МСП) към този момент са се възползвали от опциите и финансовите тласъци, предлагани от Изпълнителната организация за поощряване на МСП (ИАНМСП) по специфичен план, финансиран с европари.

Проектът започва през юни 2019 година, срокът му е 24 месеца, а бюджетът – над 4,1 млн. лв.. Тъй като осъществяването му стартира преди началото на коронавирусната рецесия, ИАНМСП, която е институционален бенефициент по план, чака, че срокът може да бъде продължен.

„ Участие на МСП на интернационалните панаири, изложения и конференции в страната и чужбина “ е името на плана, който има три съществени инструмента:
„ Участие на профилирани интернационалните панаири и изложби в чужбина “,„ Индивидуално присъединяване на профилирани интернационалните панаири и изложения в България “ и„ Организиране, осъществяване и присъединяване на профилирани конференции в страната и в чужбина “.
По първата активност досега са проведени 9 събития при заложени за целия период от 24 месеца 15 такива, заяви координаторът на плана Росица Асенова. Засега присъединяване са осъществили 56 предприятия, като Агенцията чака до края на активността техният брой да доближи знак от 90.

Що се отнася до втората активност – присъединяване в профилирани събития у нас – има потребност от ускорение на самодейността, защото събитията са две, при заложени 8 събития, които би трябвало да бъдат извършени. 14 дребни и междинни предприятия са участвалите в първите две събития, а се цели да се включат най-малко 40.

Добра успеваемост, означи Росица Асенова, има при третия тип активност – конференции в страната и в чужбина – половината към този момент са изпълнени, като са извършени, както в България, по този начин и в чужбина. Участието също е на половина реализирано по отношение на заложените знаци, стана ясно от думите на Асенова.

Според заместник-координатора на плана Борислав Димитрачков директните контакти сред български и външни сътрудници сега се реализират освен онлайн, само че и по отдалечен път, като повода за това естествено е Ковид рецесията. Но пък има и вяра, че скоро, заради прекосяването на огромната вълна на ковид, дейностите ще се облекчат. „ Минахме тежката процедура в пика на Ковид рецесията, в този момент чакаме по-леките времена “, сподели Димитрачков. Проблемът съгласно него, изключително при конферентните събития е, че там е належащо да се обезпечава отдалеченост, това затруднява присъединяване на всички искащи предприятия-бенефициенти.

Документите за искащите да се включат програмата и плановете й се извънредно улеснени, с цел да не основават компликации на предприятията, уточни още Росица Асенова. Тя изясни обаче кои са рестриктивните мерки пред искащите да вземат участие. Те не би трябвало да имат отговорности към страната, да са достигнали подобаващ най-малко за осъществена икономическа активност и други Освен това в плана не се позволяват търговски предприятия, тъй като концепцията му е да бъдат насърчавани производителите на артикули и услуги.

За оценка на постигнатото ИАНМСП изисква, според договорите, бенефициентите да реализират противоположна връзка, най-много посредством анкети, с цел да се види какво е осъществено с помощта на общите старания. Така е открито, че успеваемостта е повече от 30%, похвали се Димитрачков.

И още нещо се прави оценка като доста позитивно. ИАНМСП е решила да финансира участията на МСП в дейностите на 100%, макар че първичната концепция не е била такава. Финансовото облекчение за бизнеса е предвид на рецесията, провокирана от ковид, а Агенцията счита за собствен дълг да предизвиква с всичко допустимо дребните и междинните предприятия, за които никой не се съмнява, че са гръбнакът на всяка една стопанска система.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР