Десетина от членовете на Съдийската колегия на ВСС поискаха оставката

...
Десетина от членовете на Съдийската колегия на ВСС поискаха оставката
Коментари Харесай

От Съдийската колегия поискаха оставката на Лозан Панов

Десетина от членовете на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет желаеха оставката на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Те излязоха с позиция във връзка обръщението на Панов по случая с предварителното освобождение на Джок Плофрийман. В понеделник той прикани тримата си сътрудници, разглеждащи настояването на основния прокурор за преразглеждане на предварителното освобождение на австралиеца, да вземат решението си колкото се може по-бързо. Панов моли те " оптимално да съкратят периода си за изговаряне по този обикновен от правна позиция проблем, с цел да се постави завършек на това безвластие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни ".
Днес Съдийската гилдия остро разкритикува позицията на Лозан Панов. Да се вършат внушения за „ безвластие и произвол “, когато въпросът е провесен пред съда, е тотална загуба на „ професионалното достолепие на тогата “, пишат кадровиците.
Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков косвено упорстват и за оставката на Панов, като го приканват „ да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест “. Очаквано, единствените, които не са подписали позицията, са Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.
" Още по-недопустимо е Председателят на Върховния касационен съд да не знае, че висящи каузи не се разясняват. Да се вършат внушения за " безвластие и произвол ", когато въпросът е провесен пред съда и се чака изговаряне по него, е тотална загуба на " професионално достолепие на тогата " тъкмо в тези моменти, в които Председателят на Върховния касационен съд би следвало да е облечен с нея и да " отстоява законността " без боязън ", написа още в позицията.
Според десетината членове на Съдийската гилдия въпросът " Полфрийман " не е първият, по който към Върховен касационен съд е отправено искане, " само че сигурно е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР