Интересна и полезна информация за последните две новости в ресор

...
Интересна и полезна информация за последните две новости в ресор
Коментари Харесай

Art&Fact Plovdiv и нова платформа за Културния календар

Интересна и потребна информация за последните две новости в сектор „ Култура “ на община Пловдив бяха показани през днешния ден на конференция в Дома на културата „ Борис Христов “.

Това са новото мобилно приложение „ АртиФакт Пловдив “ (Art&Fact Plovdiv), основано по плана на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “ и новата платформа „ Програма Култура “ за електронно подаване на планови оферти и електронно отчитане на дейностите, които се финансират по Културния календар на Пловдив.

В конференцията участваха Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, Мартин Матев от компанията, създала мобилното приложение и Йоханес Артинян – от студиото, създало платформата и уеб страницата: https://culture.plovdiv.bg/

В плана на Община Пловдив „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021 година, вземат участие 7 културни институции – Градска художествена изложба, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „ Иван Вазов “ и ОИ „ Старинен Пловдив “. Партньор на общината е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.

„ Мобилното приложение Art&Fact Plovdiv е вид quest игра. То има за съществена цел да притегли повече младежи да посетят културните институти на Пловдив, да провокира интерес към културното завещание на града у българските и задгранични туристи, както и да направи по-интересно и завладяващо прекарването на посетителите вътре в самите експозиции. Използвайки мобилно приложение с обогатена/добавена действителност, другите целеви публики, освен ще виждат информация, само че и ще имат опцията да взаимодействат с нея – да чуят забавен роман, да търсят „ съкровища ”, да научат повече за Пловдив, да преглеждат в елементи експонати, да подредят тримерен пъзел, да се забавляват, играейки игра, както и да отнесат виртуално част от Пловдив в своята „ цифрова ” раничка у дома, а най-после и да завоюват премия “, описа заместник-кметът Пламен Панов, който заяви и настоящи данни за Пловдив за растежа в туристическия бранш.

Мартин Матев направи презентация на приложението, като показва и пресъздава на екран стъпките, философията и опциите на Art&Fact Plovdiv. Приложението ни придвижва в един виртуален Пловдив, хазаин в него е човечето Фили, което живее в едно от пловдивските тепета. То е най-старият гражданин на Пловдив и знае всичко за града. Фили ни приветства, направлява, разказвани ни забавни обстоятелства, води ни през целия път и най-после, в случай че осъществим всички задания, ни дава и премия. Всички текстове са озвучени, текстовете могат да се четат или слушат по желание.

Във виртуалния Пловдив, културните институти – РИМ, РАМ, РЕМ, РПНМ, ГХГ, ОИ Старинен Пловдив и НБИВ са наречени „ съкровищници ”, а специалистите в тях са техни „ пазители ”. Целта на играча е да разкрие тайните им и да открие повече „ съкровища ” – познания за Пловдив, които да постави в раничката си, с цел да ги отнесе със себе си.  В приложението са включени 141 експоната, от които 121 са с добавена действителност, а 20 са 3Д модели. Те се намират в общо 12 здания, за които има карта. За да подтиква интереса към играта са планувани 2 варианти за премия – огромна премия (ако потребителят успее да обиколи всички обекти, открие всички експонати и отговори на поставените провокации за 3 дни), дребна премия (ако потребителят успее да обиколи всички обекти, открие всички експонати и отговори на поставените провокации за 2 месеца), като има опция просто да се употребява играта като гид и интерактивно разглеждане на експонатите, както и да се рестартира времето за игра.

По плана бяха осъществени и редица ремонтни действия. Монтирана е нова техника за интерактивно показване на експонатите в ГХГ и в РИМ в Пловдив, закупени са 5 броя таблети, 2 броя осведомителни станции и 5 монитора за Постоянната експозиция на ул. „ Съборна “ 14 и за Иконната колекция на ГХГ. Нова аудиосистема и преносим компютър са доставени в експозиция „ Съединение на България 1885г ” на РИМ – Пловдив. Пак там са инсталирани 10 броя витрини Извършен бе настоящ ремонт на постройката, включващ боядисване на стени и тавани, изстъргване и боядисване с блажна багра на дървени прозорци, изстъргване и боядисване с блажна багра на дървени порти, запълване фуги по ъгли и стени в залата, циклене и лакиране на паркета, ръчно циклене и боядисване с лак на два броя стълбища, боядисване с блажна багра на парапети на стълбища и втори етаж на залата и каси на порти. В РАМ е инсталирана нова  климатизация на книгохранилището, в което се съхраняват над 30 хиляди тома, комплектовани в продължение на 140 година Монтирано е по-икономично, енергоспестяващо, художествено издържано, експозиционно осветяване в Залата за краткотрайни изложения и в Залата на християнската гробница със фрески от първата половина на IV в. Дейностите по плана в РЕМ са напълно в новата постройка –База 2 за основаване на експозиция и обучителен център за възпитаници. Интерактивна карта на етнографските области е една от новите атракции, както и добавената действителност в няколко от залите. Изработени са 18 броя витрини за новата експозиция „ Ютията през вековете – от появяването до наши дни “. В НБ „ Иван Вазов “ дейностите са свързани с надграждане на дигитализацията, не са заложени поправки. За повторно музеите в Пловдив работят дружно в толкоз огромен план и в интерактивното надграждане по предходния, НБ „ Иван Вазов “ е главно донор на наличие. В РПНМ дейностите са свързани главно с опциите на приложението. Интерактивността е в три посоки –  редки типове, предпазени типове и най-атрактивни типове от богатите експозиции в музея. ОИ „ Старинен Пловдив “ взе участие с по два обекта в две посоки, свързани с мобилното приложение. Първото са къщите – музей на Златю Бояджиев и на Димитър Киров. Добавената действителност към картините съдържа аудио текст, разширена действителност, връзка с други музеи, допълваща информация, създадена по актуален и занимателен метод. Втората посока са мозайките – с обектите Епископска базилика на Филипопол и Малката базилика. ГХГ- Пловдив взе участие с два обекта, с реновирана и актуализирана материална база – Постоянната експозиция и Иконната изложба. Монтирани са нови осведомителни станции, които спомагат за по-лесно другарство, само че и за обучение.

В осъществяване на плана е създаден „ Предприемачески проект за показване на културното завещание и привличане на нови публики “. Представлява стратегически, дълготраен документ, който ще се употребява като инструмент, предлагащ решения за развиването на културните институции в Пловдив. Документът е в размер над 300 страници и е разграничен в няколко съществени елементи: разбор, маркетинг, предвиждани действия и предстоящи резултати. Екипът на норвежкия сътрудник Cross-Cultural Introduction AS също взе участие в процеса на основаване на проекта. На база на своята експертиза, опит  и опцията за транспорт на ноу-хау, те даваха рекомендации и оферти още на равнище предфинален документ, с цел да бъде изготвен  оптимално ефективен  и уместен предприемачески проект, който да послужи като инструмент за привличане на повече публики.

Новата платформа „ Програма Култура “ бе показана от Йоханес Артинян .

Тя е за електронно подаване на планови оферти и електронно отчитане на дейностите, които се финансират по Наредбата за реда и изискванията за финансиране на планове по Програма „ Култура “, част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Програмата бе призната с Решение № 122, взето с протокол № 6 от 11. 04. 2024 година на Общински съвет – Пловдив.

На 4 юни в 16 часа в ДК „ Борис Христов “ ще се състои първото образование на културни оператори за работа с платформата, с цел да може от 1 август, искащите да  подават документи посредством нея.

До края на актуалната година към момента ще може да се кандидатства и по остарелия метод – на хартия и по ел. поща.

Целта на основаване на платформата е да се опрости метода на кандидатстване, процесът да бъде оптимално транспарантен и да се сътвори база данни, списък на всичко, което се случва в културния живот на Пловдив по Културния календар всяка година.  
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР