Десетина души се събраха във Варна в подкрепа на националния

...
Десетина души се събраха във Варна в подкрепа на националния
Коментари Харесай

Протест на хората с увреждания се проведе във Варна

Десетина души се събраха във Варна в поддръжка на националния митинг на хора с увреждания, който се организира за втори следващ път в София, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Искат смяна в метода на оценка за % неработоспособност, който дефинират ТЕЛК комисиите.

Александър Атанасов е с ТЕЛК решенив поради нарушено зрение. Казва, че се надява да се ускори контролът върху работата на ТЕЛК комисиите и решенията, които взимат.

„ Случва се с утежняване на положение на човек да понижат ТЕЛК без да има съображение да кажем по персонални субективни преценки на самите ТЕЛК комисии.

В тази обстановка държавният надзор на тяхната активност е занижен. Правят каквото си желаят. Искат обективни решения на база документи и действителни положения.

Обикновено комисиите се оправдават с това, че има теч в системата от непозволено основани решения, тъй като някои хора сякаш си плащали. Трябвало от някъде да си избият загубите. Това го вършат за сметка на хора, които постоянно си заслужават да имат ТЕЛК. Ако в действителност има такива заплащания, това си е проблем на комисиите. Трябва по мощен надзор на активността на комисиите ”, уточни Атанасов.

Теодора Димитрова е с онкологично заболяване и захарен диабет от втори вид.

„ Излязох на митинг, тъй като от 100% неработоспособност ме смъкнаха на 75% без никакво съображение. Водят ме неинсулинов диабет в случай, че си удрям над 100 единици инсулин дневно. От втори етап на онкологичното заболяване към този момент съм трети стадии. След това пенсията ми беше спряна. Не взимам към този момент от два месеца. Последното решение на комисията е от ноември и важи единствено една година. Питам на какво съображение понижават ТЕЛК и стопират пенсии. След предходния народен митинг нищо не се е трансформирало. Това е геноцид по отношение на болните хора в България. Не имам вяра, че нещо ще се промени, само че ще се борим до дъно ”, сподели Теодора.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР