Десетима пенсионирани турски адмирали бяха задържани заради писмото, написано в

...
Десетима пенсионирани турски адмирали бяха задържани заради писмото, написано в
Коментари Харесай

Димитър Бечев: Каналът "Истанбул" няма да обърне статуквото по Конвенцията от Монтрьо

Десетима пенсионирани турски адмирали бяха арестувани поради писмото, написано в жанр предупредителните директиви на турската войска от времената, в които тя изпълняваше и функционалността на поръчител на светския темперамент на страната и понякога сваляше принудително цивилни държавни управления от власт. За първи път хора с пагони надигат глас в Турция след опита за прелом преди 5 години. И се опълчват против градежа на Канал " Истанбул " - неестествен воден път от Черно море през Източна Тракия до Дарданелите, за който Ердоган даде обещание да направи първа копка през лятото.

Според създателите на писмото обаче по този начин той слага под въпрос Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, с която е възобновен контролът на Турция над Босфора и Дарданелите, подсигурява се свободният трафик на комерсиалните кораби сред Черно и Мраморно море и се контролира прекосяването на бойни кораби от страни, които нямат черноморско крайбрежие. Обезсилване на Конвенцията от Монтрьо, считана за един от огромните дипломатически триумфи на Мустафа Кемал Ататюрк, би било проблематично за Русия - поради опцията НАТО да струпа бойна армада в поддръжка на Украйна. Затова и през вчерашния ден Ердоган получи позвъняване от Владимир Путин.

" Между прецедентите на интервенция на военните в турската политика в предишното и тази гражданска позиция на пенсионирани някогашни военни няма особена връзка. В случая имаме жители, които изричат мнение по настоящ въпрос от националната сигурност, а не интервенция във вземането на решения, а още по-малко е някакъв опит за прелом, както го окачествиха проправителствените медии в Турция ". Това сподели пред БНР политологът Димитър Бечев от Атлантическия съвет. Русия и Турция са измежду тематиките на изчерпателен разбор на Бечев. След " Русия се завръща на Балканите " в края на тази година се чака да излезе и новата му книга " Турция под ръководството на Ердоган ".
По думите на политолога тези пенсионирани военни изричат мнението си - те, с изключение на политически възгледи, имат и своята експертиза и думите им би трябвало да имат тежест: " Правителството би трябвало да се вслуша в тях, а не да ги жигосва ".Бечев посочи, че Конвенцията от Монтрьо визира освен Босфора, а и Дарданелите, по тази причина прокарването на Канал " Истанбул " няма да обърне статуквото . " Ердоган заема идеологическа позиция. Неговите доближени представят Конвенцията от Монтрьо от 1936 година като проваляне за Турция, а това не дава отговор на историческата истина, защото към оня миг тя е била дипломатическа победа на Ататюрк ", изясни той и изрече мнение, че Ердоган желае да пренапише историята на Турската република, която скоро ще чества 100-годишнина.Политологът дефинира говоренето на Ердоган за " имагинерни намеси на военните " като отклонение на вниманието от същинските проблеми на обществото .Интервюто на Деян Йотов с Димитър Бечев в предаването  " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР