Десетилетия изследвания показват, че депресията, стресът, самотата и лошото здравословно

...
Десетилетия изследвания показват, че депресията, стресът, самотата и лошото здравословно
Коментари Харесай

Проучване: Депресията и стресът могат да намалят ефикасността на COVID-ваксината

Десетилетия проучвания демонстрират, че меланхолия та, стрес ът, самотата и неприятното здравословно държание могат да отслабят имунната система на организма и да понижат успеваемостта на някои ваксини. Нов отчет допуска, че същото може да се отнася и за новите ваксини против COVID-19, които са в развой на разработка и ранните стадии на световно разпространяване.

Докладът е оповестен в Perspectives on Psychological Science. За благополучие може да е допустимо да се понижат тези отрицателни резултати с елементарни стъпки като извършения и сън.

Ваксините са измежду най-безопасните и най-ефективни достижения в здравната история, предпазвайки обществото от необятен кръг другояче опустошителни болести, в това число шарка и полиомиелит. Ключът към техния триумф обаче е да се подсигурява, че сериозен % от популацията е дейно имунизирано за реализиране на по този начин наречения стаден имунитет.

Въпреки че строгите проби демонстрират, че имунизациите против COVID-19, утвърдени за разпространяване в Съединените щати, са доста ефикасни при предизвикателство на мощен имунен отговор, не всеки незабавно ще завоюва цялостната им изгода. Факторите на околната среда, както и генетиката на индивида, физическото и психическото здраве, могат да отслабят имунната система на тялото, забавяйки реакцията към ваксина.

Това е изключително тревожно, защото новият ковид продължава да бушува по целия свят, предизвиквайки едновременна рецесия на психологичното здраве, до момента в който хората се оправят с изолацията, икономическите стрес ори и несигурността за бъдещето. Тези провокации са същите фактори, за които по-рано е потвърдено, че отслабват ефикасността на ваксина та, изключително измежду възрастните хора.

" В допълнение към физическия излаз от COVID-19, пандемията има също толкоз обезпокоителен съставен елемент на психологичното здраве, причиняващ тревога и меланхолия , наред с доста други свързани проблеми. Емоционалните стрес ови фактори като тези могат да повлияят на имунната система на човек, влошавайки способността му да се защищити инфекции ", сподели Анелиз Мадисън, откривател от държавния университет в Охайо и водещ създател на публикацията.

" Нашето ново изследване хвърля светлина върху ефикасността на ваксина та и по какъв начин здравословното държание и прочувствените стрес ори могат да трансформират способността на организма да развие имунен отговор. Проблемът е, че пандемията сама по себе си може да усили тези рискови фактори. "

Ваксините работят, като провокират имунната система. В рамките на часове след ваксина цията има присъщ, общ имунен отговор на клетъчно равнище, защото тялото стартира да разпознава евентуална биологична опасност. Този виновен отговор от имунната система в последна сметка се подкрепя от производството на антитела, които са ориентирани към характерни патогени. Продължаващото произвеждане на антитела оказва помощ да се дефинира до каква степен ефикасна е ваксина та за обезпечаване на дълготрайна отбрана.

„ В нашето проучване ние се фокусираме най-силно върху отговора на антителата, въпреки че това е единствено един аспект от отговора на адаптивната имунна система “, сподели Джанис Киеколт-Глейзър, шеф на Института за проучване на поведенческата медицина в Държавния университет в Охайо и старши създател на хартията.

Добрата вест съгласно откривателите е, че имунизациите, които към този момент са в обращение, са почти 95% ефикасни. Въпреки това, тези психически и поведенчески фактори могат да удължат времето, належащо за създаване на имунитет, и да съкратят продължителността на имунитета.

„ Нещото, което ме вълнува, е, че някои от тези фактори могат да бъдат модифицирани “, сподели Киеколт-Глейзър.  " Възможно е да се създадат някои елементарни неща, с цел да се усили първичната успеваемост на ваксина та. "
Въз основа на предходни проучвания, една тактика, която откривателите оферират, е да се ангажирате с енергични извършения и да се наспите добре през 24-те часа преди ваксина цията, тъй че имунната ви система да работи с пикови резултати. Това може да помогне да се подсигурява, че най-хубавият и мощен имунен отговор се случва допустимо най-бързо (ANI)
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР