Десет най-безполезни диагностични процедури и методи на лечение са установили

...
Десет най-безполезни диагностични процедури и методи на лечение са установили
Коментари Харесай

Експерти от Мериленд посочиха десетте най-ненужни медицински процедури

Десет най-безполезни диагностични процедури и способи на лекуване са открили учени от Университета на Мериленд, Съединени американски щати.

Както написа порталът Science Alert, с цел да сформират своя " рейтинг на безполезността ", специалистите са анализирали базата данни на медицинските и биологичните изявления в PubMed. Те се интересували от материали, в които се срещали понятия като " прекалено потребление " или " несъответствуващи и незадължителни " начини на лекуване.

В последна сметка били получени повече от 2000 резултата, а от тях към този момент учените отделили 122 отчета, в които се описват случаи, когато лечението е нанесла на пацианта повече щета, в сравнение с изгода и не му е помогнала да се излекува.

Лидер в листата по съмнителност на метода на диагностика се оказала трансезофагеалната ехокардиография, по време на която сърдечносъдовата система на индивида се изследва посредством сензор, подложен в хранопровода. Рисковете, които са свързани с обезболяването, по никакъв начин не оправдават спомагателната информация, която може да се получи с това проучване.

На второ място е Компютърната томографска ангиография на белия дроб, позволяваща да се узнае положението на кръвотока в тялото при помощта на специфичен компютър. Както означават учените, при тази процедура човек получава доза радиация.

Кои са останалите ненужни медицински процедури четете на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР