Десет изненади на вота за 45-о Народно събрание се забелязаха

...
Десет изненади на вота за 45-о Народно събрание се забелязаха
Коментари Харесай

10 изненади на вота до 13 ч.

Десет изненади на вота за 45-о Народно заседание се видяха до 13 ч.

Опашки пред урните у нас и в чужбина се извиха от ранни зори макар дъждовното време. Цяла седмица социолозите вещаеха рекордно ниска изборна интензивност и обясняваха, че прогнозите са невъзможни, тъй като пред урните ще излязат в положителния случай 2,8 млн. гласоподаватели, в неприятния – 2,4 милиона. Народът обаче ги опроверга. В 11 ч. интензивността бе 12,5 на 100 – колкото бе и на предишните парламентарни избори. През 2017 година бюлетина пуснаха 3,6 млн. гласоподаватели, интензивността бе 54,07%. Президентът Радев се удиви на всеобщото гласоподаване, доста от партийните водачи – също.

Хората всеобщо отказваха да вземат участие в анкетите на социолозите. Директорът на „ Алфа рисърч ” Боряна Димитрова се принуди да излезе с апел към гласоподавателите да не бягат от анкетьорите, тъй като неучастието им в екзитпола изкривява данните.

Митът за по-доброто машинно гласоподаване рухна. Оказа се, че на доста места в страната има проблем с устройствата. 10 машини въобще не стартираха. Емблематичен бе образецът във Велико Търново. Около 09:30 гласуването в 4 МИР с машини бе спряно и продължи единствено с хартиени бюлетини. Оказа се, че машината разбърква имената на претендентите и преференциите. Цветан Цветанов подаде сигнал за това. Най-големият радел на машинния избор – Христо Иванов, пусна хартиена бюлетина, обяснявайки че го прави поради проблемите с устройствата в страната. По обяд поради проблеми спря и вотът с машини в Добрич.

На фона на мрачните данни, че Турция се подрежда на трето място в международен мащаб, след Индия и Съединени американски щати, по брой на инфектираните от ковид, интензивността в прилежащата страна бе рекордна. Пред секциите се извиха големи опашки от наши сънародници, които желаят да гласоподават

Знаково гласоподаване в 9 ч. направиха почетният предесдател на Движение за права и свободи Ахмед Доган и водачът на партията Мустафа Карадайъ. Доган гласоподава в София, Карадайъ пусна тъкмо в 9,09 ч. бюлетина в Кърджали.

Премиерът Бойко Борисов за първи път гласоподава без камери. Съпроводен единствено от пиара си Севделина Арнаудова той пусна бюлетина в Банкя, разгласи че това са най-скъпите избори, провеждани до момента и отиде в Дивотинския манастир.

Цветан Цветанов съблюдава традицията на ГЕРБ като от храма отиде да пусне бюлетина.

Както постоянно на избори, министър председателят Бойко Борисов се помоли на Бога. Той посети Дивотинския манастир. И написа във фейсбук: „ От свинарник по времето на комунизма, през днешния ден Дивотинският манастир е едно прелестно място, в което хората могат да укрепват вярата си. Надявам се през днешния ден Господ да е с нас и жителите да поддържат тези, които в действителност работят. ”

Цветанов възпламени свещ за здраве, шанс и благополучие с сътрудниците в Катедралния храм " Рождество Богородично " във Велико Търново. Преди да пусне бюлетината си той получи благословията и от Великотърновския митрополит Григорий.

Президентът Румен Радев избра деня на вота, за  да разяснява шпионския скандал. Той косвено удари ръководещите като съобщи: " Ако българският съд удостовери всеобщия пробив в персоналната сигурност, това значи, че имаме бездънен вътрешен проблем, който компрометира освен националната ни сигурност, само че и тази на съдружниците и злепоставя тежко България "

Най-голямото терзание на ЦИК и изборната администрацията, че мобилните урни няма да сработят, сощо бе опровергано до 13 ч. Общо 283 са преносимите изборни секции в страната, 46 от които обслужват карантинирани лица. От Столична дирекция на вътрешните работи изготвипа профилирани направления за придвижването на колите, които транспортират членовете на преносимите секционни изборни комисии до адресите на гласоподавателите. Мобилните урни се движеха даже с таксита.

50 лева стигна цената на глас в Северозапада, сподели следствие на бТВ. Екипът на малкия екран бе под прикритие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР