Десет години след началото на проекта, филиалът на френския Лувър

...
Десет години след началото на проекта, филиалът на френския Лувър
Коментари Харесай

Лувърът в Абу Даби – дъжд от светлина и бриз от залива

Десет години след началото на плана, филиалът на френския Лувър " води " фамозното име на изток в Абу Даби с концепцията за " повсеместен музей " с обръщение за приемливост, оповестяват Франс прес и Асошиейтед прес.

Разположен на остров Саадият , музеят е планиран от архитекта Жан Нувел .

Лувърът в Абу Даби е " знак на толерантна нация ", споделя шефът на Службата за просвета и туризъм Мохамед ал Мубарак .

Модернистичният музей, чиято архитектура е въодушевена от арабските медини (квартали), обгръща 55 постройки. Белите им стени улавят отражението от водата на Персийския залив .
 Лувърът в Абу Даби БГНЕС
Бризът, долитащ от залива, охлажда тъмните коридори. Слънцето " наднична " през неповторимите 7850 железни звезди в музейния купол със 180-метров диаметър и тегло 7500 тона, създавайки чувството за " дъжд от светлина ", споделя архитектът Жан Нувел.
 Лувърът в Абу Даби е планиран от архитекта Жан Нувел Лувърът в Абу Даби е планиран от архитекта Жан НувелБГНЕС
Посетителят мъчно може да придобие действителна визия за внушителните размери на музея , до момента в който не прекоси неговите непрекъснати галерии, ситуирани върху повърхност от 6400 квадратни метра. Подредбата на творбите на изкуството не основава възприятието за натруфеност, в противен случай, чувството е " въздушно ".

Президентът на френския Лувър Жан-Люк Мартинес споделя, че музеят в Абу Даби е умислен да обхване разнообразието в един многополюсен свят. С една дума - той е " повсеместен ", споделя Мартинес.
 Лувърът в Абу Даби БГНЕС
За разлика от други музеи, подредбата в които е съгласно стилове или цивилизации, Лувърът в Абу Даби сплотява универсални тематики и междукултурни въздействия - от праисторически времена до наши дни.

" Този музей не е просто музей. Той споделя история ", споделя Мубарак.

Относителното неявяване на голота свидетелства за присъщата консервативност на Абу Даби , столицата на ОАЕ . За сметка на това изложените творби описват къса история на света и главните религии, даже на юдаизма, макар че страната публично не признава Израел .
 Лувърът в Абу Даби БГНЕС
Посетителите ще видят приютени на едно и също място страница от наследник Коран от 9-и век, йеменска Тора от 1498 година, будистка Сутра , два тома от готическа Библия от 13-и век. От музея обаче считат, че звездата измежду експонатите ще бъде творбата " Прекрасната Ферониера " на Леонардо да Винчи, предоставена назаем от Лувъра в Париж.

Общо 300 творби на изкуството са предоставени на филиала в Абу Даби от 13 музея във Франция. Сред тях е и автопортрет на Ван Гог.

Сред 28-те произведения, заети от близкоизточни институции, е двуглава статуя на над 8000 години, предоставена от Йордания . Неолитната скулптура - една от най-ранните известни в човешката история, е измежду първите произведения, които вижда посетителят.

За безвредното запазване на творбите са взети изключителни ограничения , защото в района летните температури надвишават 40 градуса Целзий.
 Лувърът в Абу Даби БГНЕС
Лувърът в Абу Даби е " плод " на междуправителствена конвенция, подписана през 2007 година Откриването му е отлагано неведнъж, най-много поради финансови проблеми. Във Франция не липсват и рецензии против " меркантилната " продажба на марката " Лувър ".

Това, което се знае по финансовите въпроси, е, че правото да употребява наименованието през идващите 30 години и шест месеца коства на Абу Даби 525 милиона $. Наемането на френски надзорници за предоставените чартърен 300 произведения коства спомагателни 750 милиона $. Неизвестна остава цената за построяването на Лувъра в Абу Даби , която никой не желае да разкрие.

Лувърът в Абу Даби в числа

- 97 000 кв. м е общата застроена повърхност на музея.

- 6400 кв. м е площта на непрекъснатата експозиция.

- 180 м е диаметърът на купола, който е от осем пласта

- 7500 т е тежестта на купола.

- 7850 е броят на неповторимите " звезди " в купола.

- 55 е броят на постройките под купола.

- 3900 е броят на панелите, изграждащи постройките. - 17 е броят на стъклените тавани.

- 620 е броят на изложените произведения.

- 235 е броят на изложените произведения, принадлежащи на Лувъра в Абу Даби.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР