Депутатите запазиха район Чужбина, но от ГЕРБ-СДС призоваха да не

...
Депутатите запазиха район Чужбина, но от ГЕРБ-СДС призоваха да не
Коментари Харесай

Депутатите запазиха район "Чужбина"

Депутатите резервираха регион " Чужбина ", само че от ГЕРБ-СДС приканиха да не се бърза с методиката и определянето на мандатите там.

С 0 гласа " за ", 186 " срещу " и 26 " въздържал се " на второ четене беше отхвърлена препоръчаната от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) корекция в Изборния кодекс, която предвиждаше територията на страната да се разделя на 31 многомандатни изборни региона, включително три в област София-град и два в област Пловдив, а останалите да съответстват с границите на областите. Така остана досегашната наредба, съгласно която многомандатните изборни региони са 32, включително и един отвън страната.

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " (ПП) Асен Василев прикани регион " Чужбина " да стане действителност, а освен да стои на хартия. Нека да запишем в допълнение изречение, че Централната изборна комисия дефинира мандатите за регион " Чужбина ", употребявайки данните от ГРАО и Министерство на вътрешните работи за това кой не е влизал в България в последните шест месеца, прикани той. Според Василев преброяването на българите в чужбина може да се случи като се засекат двете бази данни.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова означи, че до момента никой не е правил броене на българските жители в чужбина. Тя уточни, че сега, на второ четене ще бъде извънредно мъчно да внесат методиката за систематизиране на мандатите като текст на редакция. Това са въпроси, които предлагам да обсъдим, само че в експертна група дружно с ЦИК и ГРАО след приемането на Изборния кодекс, разяснява Атанасова.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков също прикани да не бързат да вземат решение този въпрос, тъй като той може да се окаже доста комплициран. Той уточни, че методиката в действителност я има и разяснява, че колкото един многомандатен изборен регион има посланичество в България, толкоз и регион " Чужбина " би трябвало да има посланичество. Връщаме регион " Чужбина ", само че въпросът за броя на мандатите, за изборните описи дано да го помислим още малко, прикани Чолаков.

Мирослав Иванов от Политическа партия означи бързането с Изборния кодекс. Този спор можеше да се организира с ЦИК и този въпрос да го затворим през днешния ден, разяснява той.

Петър Чобанов от Движение за права и свободи пък изиска да разбере къде в Европейския съюз има регион " Чужбина " и по какъв начин той е организиран. Имам един контравъпрос - в действителност кажете ми в коя страна от Европейски Съюз 25 % от нейното население живее в чужбина, попита в отговор Мирослав Иванов.

Вече повече от 13 часа Народното събрание разисква на второ четене измененията в Изборния кодекс. В момента депутатите дебатират по предлагането на Асен Василев претендент за депутат да може да бъде регистриран за присъединяване в изборите единствено в един изборен регион.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР