Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за

...
Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Депутатите ще обсъдят промени в закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения

Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, планува програмата за работа на Народното събрание. Вносители са Надежда Йорданова и Петър Кьосев от ПГ на „ Продължаваме промяната-Демократична България “. С оглед опцията за бързо попречване на нарушаване или премахване на последствията от такова сигналът следва да се подава предпочитано посредством канал за вътрешно подаване на сигнали, в случай че за сигнализиращото лице съществува риск от ответни, дискриминиращи го дейности, плануват текстове от законопроекта.

В дневния ред е и повторното гласоподаване на оспорените от президента разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, признат от Народното събрание на 2 юни 2023 година, и върнат за ново разискване с Указ № 90 от 14 юни 2023 година

Парламентът ще дебатира на второ гласоподаване и промени в Закона за правосъдната власт, чиито вносители са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов от ПГ на „ Продължаваме промяната-Демократична България “. Целта е да се преустановят вероятни спорни тълкувания на настоящите разпореждания и да се подсигурява ефикасното им използване по отношение на закононарушения, осъществени от заместител на основния прокурор. Предлага се създаването на системи за инцидентно систематизиране, които да дават отговор на високи идентични условия за сигурност, без да има друго отнасяне, като е планувано настоящите системи да се ползват до въвеждане на новите такива.

В програмата е също второто четене на изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Промените са свързани с анулация на дерогацията за импорт на съветски нефт, която Министерският съвет би трябвало да направи в 30-дневен период от влизане в действие на измененията. Предлага се също назначението на необикновен търговски шеф в комерсиалното сдружение, което е предмет на регулация. Той ще е виновен пред Народното събрание и следен от него, само че ще се избира по предложение на Министерския съвет. В изключителни случаи, при които няма настоящо Народно заседание за интервал, по-дълъг от седем дни, особеният шеф ще се назначава от държавното управление.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР