Депутатите се заемат с избора на нов гуверньор на Българската

...
Депутатите се заемат с избора на нов гуверньор на Българската
Коментари Харесай

Втори опит: Депутатите отново се заемат със смяната на управителя на БНБ

Депутатите се заемат с избора на нов гуверньор на Българската национална банка, откакто мандатът на сегашния шеф Димитър Радев изтече преди към 10 месеца. Процедурата за одобряването на правила за изискванията и реда за предложение на претенденти ще бъде е планувано да бъде обсъждана на бюджетна комисия в петък.

Същата процедура бе вкарана в Народното събрание и през лятото оттогава водещата политическа мощ „ ИТН “. Именно депутатът от групировката Любомир Каримански бе спряган за поста, само че процедурата пропадна след липса на единодушие сред така наречен партии на смяната. Аргументът бе, че тя е форсирана, защото от „ ИТН “ предложиха и съкратени периоди за избора и бе оставена за стадий, в който има постоянно държавно управление.

До момента ръководещите не са показали нито едно име като евентуално за поста на Радев с аргумента, че по-спешна задача е преодоляването на енергийната рецесия и промяната на управлението на КЕВР. Това обаче към този момент е реалност.

Въпреки че не посочва име с последните си изявления финансовия министър Асен Василев разказва бъдещия гуверньор като „ човек, който си тежи на мястото в интернационален аспект “.

Освен процедурата за избора на нов шеф на централната банка, в програмата на бюджетната комисия се планува и да се смени петчленния състав на Фискалния съвет, който също е с изминал мандат. Преди дни институцията излезе и с сериозни бележки по проектобюджета на държавното управление.

Фискалният съвет е с ръководител някогашния народен представител от ГЕРБ Борис Грозданов, а в него влизат още ректорът на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) доктор Григорий Вазов, Любомир Дацов, който бе предложение за стопански министър в проектокабинета на „ ИТН “ от лятото, някогашният народен представител на Движение за права и свободи Юнал Тасим и Дора Андреева, която е някогашен управлявала на Комисията по хазарта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР