Депутатите решават днес дали да преизберат Диана Ковачева за национален

...
Депутатите решават днес дали да преизберат Диана Ковачева за национален
Коментари Харесай

Парламентът преизбира Диана Ковачева за омбудсман

Депутатите вземат решение през днешния ден дали да преизберат Диана Ковачева за народен омбудсман. Мандатът й изтича през юли, а тя е единствен претендент за поста. Диана Ковачева е номинирана от ГЕРБ, а по закон мандатът на омбудсмана е петгодишен.

Той може да бъде още един единствено един път. Ковачева зае поста откакто предшественичката й Мая Манолова се включи в локалните избори предходната година. Преди това бе неин заместител.

В кариерата си Ковачева има и присъединяване като правосъден министър в първия кабинет на премиера Бойко Борисов.

В четвъртък депутатите ще разискват и промените в закона за Държавна организация „ Разузнаване “, с които измежду дейностите на разузнаването категорично се включва придобиването на информация за хибридни офанзиви и асиметрични опасности и закани, както и образуване и реализиране на лични връзки за разследващи цели. Със законопроекта се вършат промени и в закона за ДАНС, като се дава право на организацията да прави инспекции за определяне самоличността на лица.

Правят се и промени в закона за противопоставяне на тероризма, с които се основава междуведомствено звено, в което ще вземат участие органи и структури на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, цивилното и военното разузнавания и митниците.

Други промени се вършат и в закона за придвижване по пътищата, с които се планува избрани структури на Държавната организация „ Разузнаване “ и работа „ Военна информация “ да употребяват специфичен режим на придвижване за застраховане на сигурността при превозване на оперативни колета, съдържащи разследваща информация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР