Депутатите промениха Закона за интеграция на хората с увреждане. Според

...
Депутатите промениха Закона за интеграция на хората с увреждане. Според
Коментари Харесай

Депутатите промениха Закона за интеграция на хората с увреждане

Депутатите трансформираха Закона за интеграция на хората с увреждане . Според претекстовете на законопроекта, правенето му се е наложило по отношение на дефинитивни решения на Върховен административен съд , с които се анулират наредбите на член 24, ал,2, член 25, член 26 и член 27, алинея 3 от Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания.

След влизането в действие на двете решенията е належащо да се извърши синхронизиране на нормативната уредба в региона на политиката за интеграция на хората с увреждания. Законопроекта планува анулираните разпореждания на Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания да се уредят на законово равнище, като се промени и добави Закона за интеграция на хората с увреждания.

Освен несъгласията, зародили от двете решения на Върховния административен съд в нормативната уредба, е належащо да се синхронизират наредбите на Закона за интеграция на хората с увреждания с Правилника за неговото използване, които се отнасят до процедурата по издаване на заповедта, с която се дефинират пределните размери (лимити) на целевите помощи за разработване, покупка или ремонт на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, като се регламентира, че пределните размери (лимити) на целевите помощи се дефинират и актуализират със заповед на министъра на труда и обществената политика, в съгласие с министъра на финансите, министъра на стопанската система и министъра на опазването на здравето.

 Няма да има проблем с интеграционните добавки, твърди Петков
Няма да има проблем с интеграционните добавки, твърди Петков

Парламентът е задължен да обезпечи " бърза писта " за законовите промени

С импортирания проектозакон вносителите плануват да се регламентира процедурата по представянето на документ, удостоверяващ продължителността на образованието , като съображение за погашение на добавката по член 27, ал.1 от Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания. Ще се вкара и определянето въз основата за пресмятане на месечната добавка за обществена интеграция съгласно обезпечения най-малък приход.

Месечната добавка за обществена интеграция за транспортни услуги в размер 15% от обезпечения най-малък приход се резервира. Месечната добавка за прилагане на осведомителни и телекомуникационни услуги в размер 20% от обезпечения най-малък приход също се резервира.

С оглед анулацията на общата наредба на член 24, алинея 2 от Правилника, съгласно която, базата за установяване на месечната добавка за обществена интеграция е обезпечения най-малък приход, определян от Министерски съвет на съображение член 12, алинея 3 от Закона за общественото подкрепяне, вносителите оферират в проектозакона да се уредят и другите типове добавки за обществена интеграция, а точно добавки за водолечение и/или рехабилитационни услуги, диетично хранене и лекарствени артикули и налична информация. Техните размери също ще бъдат непокътнати.

Към законопроекта вносителите са приложили Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието . От нея е видно, че към 31.12.2017 година са предоставени месечни добавки за обществена интеграция средномесечно на 500 016 лица с увреждания, от които 10 476 за деца .

Към месец май 2018 година броят на лицата с увреждания, които получават месечната добавка за обществена интеграция за транспортни услуги е 497 145 лица, а за осведомителни и телекомуникационни услуги е 70 608 лица.

Към момента 89 лица получават месечна добавка за обществена интеграция за образование . 157 048 лица не са упражнили своето право за приемане на добавката за образование.

 Хората с увреждане стачкуват да не ги настройват едни против други
Хората с увреждане стачкуват да не ги настройват едни против други

Манолова в този момент схваща, че не всички са осведомени със законопроекта

В Комисията бяха получени мненията на Министерството на труда и обществената политика, Министерството на финансите, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания, Конфедерацията на труда " Подкрепа ", Асоциация на индустриалния капитал в България . С изключение на последното , в което се вършат предложение за нови правила във връзка с интеграционните добавки, всички останали са подкрепящи законопроекта .

В мнението на Министерството на труда и обществената политика, което беше показано от министър Бисер Петков се акцентира, че с препоръчаните промени в Закона за интеграция на хората с увреждания ще се уредят по законов ред, зародилите отрицателни последствия от Решения № 7271 от 01.06.2018 година и № 7706 от 11.06.2018 година на Върховен административен съд, с които се анулират наредбите на член 24, алинея 2, член 25, член 26 и член 27, алинея 3 от Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Освен това с проектозакона ще се преуредят анулираните разпореждания на Правилника към настоящия закон и в същото време ще се синхронизира нормативната уредба в региона на политиката за интеграция на хората с увреждания. Също по този начин, с проектозакона ще се ограничи рискът от отпадане на хората с трайни увреждания , получаващи месечни добавки за обществена интеграция и ще се уреди по-добро контролиране на условията за обществена интеграция на хората с увреждания и практикуване на техните права.

Важно е също, че ще се обезпечи непрекъсваемост на получаваните до този миг месечни добавки , а също по този начин ще се ограничи рискът от пораждане на съществено обществено напрежение.

 Закон за хората с увреждания или Закон за уврежданията не е формалистичен спор
Закон за хората с увреждания или Закон за уврежданията не е формалистичен спор

Настоя Капка Панайотова от Център за самостоятелен живот
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР