Депутатите приеха окончателните промени в Закона за водите. С това

...
Депутатите приеха окончателните промени в Закона за водите. С това
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха създаването на Държавно предприятие за стопанисване и поддържане на язовирите


Депутатите одобриха окончателните промени в Закона за водите. С това те поддържаха основаването на Държавно предприятия „ Управление и стопанисване на язовири “. Става въпрос за язовири, които са обществена и частна държавна благосъстоятелност. В случая се касае за поддръжка на язовирните стени и оборудванията към тях в изправно техническо положение.

Уточнява се, че предприятието на е комерсиално сдружение и не образува и разпределя облаги. То ще управлява и язовирите, чиято благосъстоятелност общините са трансферирали безплатно на страната.

Извън обсега на предприятието са язовирите, които се стопанисват от Националната електрическа компания (НЕК ) и ВиК - операторите.
Предприятието би трябвало да внася в Министерство на стопанската система до 1 март всяка година проект за активността си, както и да предлага доклад а предходната година на ръководство.

Държавното дружество ще се ръководи от директорски съвет от 8 члена.

Председател на управителния съвет ще е министърът на стопанската система. Членове на управителния съвет ще са представители на министерствата на околната среда и водите, на районното развиване и благоустройството, земеделието, храните и горите, на енергетиката, както и на Националното съдружие на общините.

В случай на противоречиви въпроси във връзка с собствеността на даден язовир, държавното дружество ще е това, което ще реализира организация и техническа употреба до определяне на притежателя. Областните шефове ще назначават комисии, които един път годишно ще ревизират готовността за безвредна употреба на язовирите и оборудванията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР