Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за концесиите,

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за концесиите,
Коментари Харесай

На първо четене: Парламентът улесни концесионирането на плажове

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за концесиите, свързани с морските плажове.
Със законопроекта се оферират промени, засягащи възлагането на концесия, които се приближават оптимално до разпоредбите, написани в Закона за концесиите, само че съобразени със характерните наложителни действия по морските плажове и даването на спомагателни услуги.
Предлага се концесиите да се отдават и управляват по улеснени правила и при гъвкаво национално законодателство.
Приетите текстове регламентират, че министърът на туризма ще може да внася в Министерския съвет оферти за възлагане на концесии за морските плажове.
С измененията министърът на туризма ще може да провежда процедурите за установяване на концесионер, да подписва концесионните контракти, да организира процедури за отдаване чартърен на морски плажове, да подписва наемните контракти и да провежда контрола по осъществяване на отговорностите по подписаните концесионни контракти и договорите за наем .
За неуредените въпроси, свързани със стратегическото развиване и обмисляне на концесиите за услуга на морски плаж, финансирането на активността и Националния концесионен указател, както и за обжалването на решенията на концедента, се планува да се ползва Законът за концесиите.
" С новия § 4 и с изменението на § 5 се цели превъзмогване на законодателната празнина и споразумяване на преходните интервали, в които е признато решение за разкриване на процедура по реда на анулираната глава втора " а " от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за възлагане на концесии за морски плажове до влизането в действие на този закон ", написа в претекстовете на законопроекта за промени в Закона за концесиите.
Изказвания
С измененията в Закона за концесиите се предлага страната да си влезе крепко в ролята . Това сподели националният представител от ПГ на „ Обединени патриоти “ и член на управлението на " Атака " Павел Шопов.
Той разясни, че нямало да се стигне до баснословните цени по плажовете, в случай че се е приело предлагането на " Атака " от преди години. „ Темата не е нова за нас от " Атака ". Последното й издание беше през 2014-2015 година, когато ние поддържахме тази позиция, която сега се предлага да бъде възприета. Тогава и с нашите големи старания, и с помощта на нашата позиция беше изменен % в разполагаема и непокътната част на морските крайбрежия по плажовете.
От 80% свободната зона стана 50% . Разбира се, с големи проблеми, само че въпреки всичко доста забележки могат да бъдат направени в тази връзка. Жалко е, че тогава не можа да бъде въведено в този момент предлаганото състояние “, добави още Шопов. Според него всичко това, което през днешния ден се регламентира е нямало да остане на знайни, незнайни общински препоръки и неразбираеми общински съветници. Той дефинира плажовете като една от последните мутренски територии, останали в страната . „ Тя може да бъде изчистена с малко повече страна “, сподели още Павел Шопов.
Ще подкрепим измененията в Закона за концесиите, само че е значимо в текстовете да се включи категоризацията на плажовете . Това сподели националният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Бойчев.
Ние ще подкрепим по този начин направените промени в закона. Те са в подтекста на условията на директивата, както и да се направи един по-гъвкав режим за отдаване на плажовете на концесия. Според мен има нещо доста значимо, което в допълнение би трябвало да се вкара в закона и това е категоризацията на плажовете “, съобщи Бойчев. По думите му по Черноморието ни има обособени към 270 плажа, от които 144 са дадени под форма на концесии и чартърен. „ Ако не се направи категоризацията, тези плажове ще останат отново толкоз, колкото са дадени под някаква форма. Другите, които не са дадени, отново няма да се дадат. В момента ценообразуването на плажовете е по една формула. То е еднообразно за всички плажове . Дали са атрактивни, или са плажове, които се намират на не толкоз атрактивни места, формулата е идентична “, сподели още Бойчев. По думите му би трябвало да се намерения във връзка с категоризацията, с цел да има друго ценообразуване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР