Депутатите приеха на първо четене поправки в Закона за чистотата

...
Депутатите приеха на първо четене поправки в Закона за чистотата
Коментари Харесай

На първо четене: Приеха законодателни мерки срещу мръсния въздух

Депутатите одобриха на първо четене ремонти в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които вкарват правила за наличие на сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление.

Измененията са в осъществяване на решение на Съда на Европейския съюз и се вършат, с цел да не бъдат налагани финансови наказания на страната.

Основното терзание на Българска социалистическа партия беше, че по този начин ще се вдигнат цените на въглищата и дървесината за огрев и то при започване на зимния сезон. Социалистите упорстват закона да не бъде одобряван в този момент. " В навечерието на декларирания на следващия ден величествен митинг, ръководещите са на път да довзривят българските жители ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов.

Друг социалист - Пенчо Милков, пък добави, че хората употребяват евтини въглища, дърва, даже боклуци от мебелно произвеждане, гуми и други отпадъци за отопление, тъй като са небогати.

От Българска социалистическа партия имаха и рецензии, че в законопроекта няма нито ред за това по какъв метод ще бъдат обезщетени българските жители, които директно ще бъдат наранени от повишение на цените на твърдите горива.

" Данъците подвигнаха, гражданската отговорност усилиха, та стигнаха и до дървата. Тази зима какво ще вършат хората? ", попита Иванов.

Бившият министър на околната среда и сегашен народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева отхвърли обвиняванията на социалистите.

" Този законопроект е доста значим, с цел да дишаме по-чист въздух. Той бих споделила, че има една съществена характерност, тъй като посредством него се показва решителност – решителност за използването на действителни и ефикасни ограничения за оправянето с казуса ", сподели тя.

Друг народен представител от ГЕРБ - Александър Ненков, упрекна Българска социалистическа партия, че изявленията им са популистки. " Законопроектът за чистотата на въздуха може да е просрочен и притиснат от глобите, само че е добър ", сподели той.

Законопроектът планува още кметовете да са виновни за обезпечаване на чистотата на въздуха на територията на съответната община. Тази концепция срещна остри рецензии от страна на Движение за права и свободи. " Чистотата на въздуха е сложен проблем. Недопустимо е прехвърлянето на цялостната отговорност единствено върху кметовете на общини. Те не управляват качеството на твърдите горива за битово отопление ", сподели депутатът Джевдет Чакъров.

" В законопроекта за чистотата на атмосферния въздух кметовете нямат нито една нова отговорност ", отговори министърът на екологията Нено Димов.

Измененията вменяват отговорности на кметовете да създават и извършват стратегии за понижаване равнищата на замърсителите и за постигане на одобрените правила и годишно до 31 март да внасят в общинските препоръки доклад за осъществяването на стратегиите. Ако няма импортиран доклад или някой кмет не извършва отговорностите си ще има и санкции - от 1000 до 5000 лева

Глоби ще има и за кметове на общини, в които няма понижение на записания брой превишения на нормите за нездравословни субстанции или на средногодишните равнища на замърсителите - от 5000 до 10 000 лева при първо нарушаване и два пъти повече при наново. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР