Депутатите приеха на две четения Закона за платежните услуги и

...
Депутатите приеха на две четения Закона за платежните услуги и
Коментари Харесай

Депутатите уредиха условията за преобразуване на дружество за електронни пари

Депутатите одобриха на две четения Закона за платежните услуги и платежните системи. С него се вкарват ограничения по използването на влезлия в действие Регламент (ЕС) 2021/168 на Европейския парламент и на Съвета от 10 февруари 2021 година за изменение на Регламент (ЕС) 2016/1011 във връзка с изключването на някои спот валутни бенчмаркове от трети страни и замяната на някои бенчмаркове, чието правене е в развой на преустановяване и за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012.

Една от главните промени в така наречен Регламент за бенчмарковете е въвеждането на опцията за нормативно открита подмяна на бенчмарк , използвана само за контракти за финансови принадлежности, които не съдържат различни разпореждания или подобаващи различни разпореждания. Определянето на Българска народна банка като способен орган, който да прави оценката, засягаща възможната неприспособимост на планувана с различна наредба подмяна на употребен бенчмарк с различен във връзка с бенчмарковете за лихвени проценти, ще обезпечи правна сигурност, защото ще е налице съответна институция, към която страните по контракт за заем да се извърнат при нужда.
 Кристалина Георгиева: Финансовите водачи би трябвало да са подготвени за инфлационни шокове
Кристалина Георгиева: Финансовите водачи би трябвало да са подготвени за инфлационни шокове

Централните банки става все по-трудно да понижат инфлацията, без да предизвикват рецесии

Попълват се празноти в нормативната уредба , свързани с регламентацията на реда и изискванията за превръщане на платежна институция и сдружение за електронни пари. Това ще окаже позитивен резултат върху развиването на бизнес връзките в бранша на платежните услуги, като ще докара до възстановяване на качеството на предоставяните услуги, в това число посредством обезпечаване на финансов запас с оглед въвеждането на устойчиви бизнес модели.

Урежда се и сетълментът на нареждания на преводи в левове въз основата на SEPA схемата за кредитни преводи на Европейския платежен съвет. Законопроектът урежда метода на осъществяване на сетълмента на тези нареждания за превод по прилика на сетълмента на незабавните заплащания. По този метод ще се форсира осъществяването на потребителските заплащания в левове, като времето, належащо за довеждане докрай на превода и приемане на средствата по сметка на получателя, ще се сведе до по-малко от час.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР